Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü çerçevesinde, bu yıl "Hep Birlikte" sloganıyla yeni bir kampanya başlattı. Kampanyanın ana hedefi, tüm şiddet türlerinin zamanla cinayete dönüşme potansiyeline dikkat çekerek özellikle kadın cinayetlerine odaklanmak.
ŞİDDETİN EN HAFİFİNİN BİLE GEREKÇESİ OLAMAZ
Kadına yönelik şiddetle 12 yıldır mücadele eden KADEM’in Samsun İl Temsilcisi Senagül Şahin Sohum, kampanyanın odağında kadın cinayetlerinin bulunduğunu belirtti. Sohum, şiddetin hiçbir türünün küçümsenmemesi gerektiğini, en hafif görünen şiddet biçimlerinin bile zamanla cinayete dönüşebileceğini vurguladı.
Sohum, küresel verileri paylaşarak durumun ciddiyetine dikkat çekti:
"Dünyada her gün 5'ten fazla kadın öldürülüyor. 2020 yılında, dünya genelinde yaklaşık 47 bin kadın ve kız çocuğu, partneri ya da başka bir aile üyesi tarafından hayattan koparıldı. Kadın cinayetlerinin çoğunun ardında, daha önce yaşanmış psikolojik, ekonomik ya da fiziksel şiddet vakaları var."
Sohum, bu nedenle, "O yüzden şiddetin küçüğü, büyüğü, gerekçesi, mazereti olamaz diyoruz. Kadına yönelik şiddeti bir insanlık suçu olarak kabul ediyoruz," ifadelerini kullandı.
TURUNCU ROZETLERLE ORTAK MÜCADELE
Sohum, şiddetsiz, adil ve güvenli bir toplumun ancak "hep birlikte" mücadeleyle mümkün olacağına inandıklarını belirterek, herkesi sorumluluk almaya ve duyarsız kalmamaya davet etti.
Kampanyanın sembolünü de açıklayan Sohum, şunları kaydetti:
Bu yılki kampanyada "turuncu nokta" sembol olarak seçildi. Turuncu renk, Birleşmiş Milletler tarafından da kadına yönelik şiddetle mücadelenin evrensel sembolü olarak kabul edilmiştir; umudu, aydınlığı ve dönüşümü temsil eder.
Kampanya kapsamında, yıl boyunca turuncu rozetler takılarak bu mücadelenin güçlü bir şekilde ifade edileceği belirtildi. Takılan her rozetin "'kadına yönelik şiddetle mücadelede ben de varım' mesajının bir simgesi olacağı aktarıldı.
KADEM Genel Merkezi tarafından başlatılan ve 56 temsilcilik aracılığıyla yayılacak bu güçlü mesajın, Samsun’da da en güçlü şekilde duyurulacağı belirtildi.
Demirören Haber Ajansı