Kalp çakrası, vücudumuzdaki yedi ana enerji merkezinin dördüncüsüdür.
Vücutta konum olarak göğüs kafesinin tam ortasında, kalbin hizasında (iki akciğerin arasında) bulunur.
Alttaki üç ve üstteki üç çakranın arasında köprü oluşturduğu için denge noktası kabul edilir.
Fiziksel olarak kalbimiz, akciğerlerimiz, dolaşım ve bağışıklık sistemimizle ilişkili olan bu çakra, diğerleri gibi tek renk değil, hem doğa ve şifanın rengi olan yeşil hem de sevgi ve şefkatin rengi olan pembe renkleri ile bağlantılıdır.
Benim çakralarla karşılaşmama vesile olan aslında kalp çakrası olmuştur.
Yıllar önce çakralardan, enerjilerden haberim yokken ve internette videolar arasında gezinirken gözüm bir videoya takıldı.
Ülkemizde tanınan, bilinen bir astroloğun "çakra açma / dengeleme" tarzı başlıklı bir videosunu izlerken buldum kendimi.
Hanımefendi, benim o dönem oldukça "Fransız" olduğum çakra konuları hakkında bilgi verirken bir yandan da danışan üzerinde tam adını bilemediğim ama "çakra ölçüm çubuğu" diyebileceğim bir cihazla seans yapıyordu.
Sonraki yazılarımda anlatacağım tepe çakrasından itibaren o cihazla ölçüme başladı ve kalbe gelene kadar olan üç çakrada (tepe, üçüncü göz, boğaz çakrası) o cihaz gayet iyi bir dönüş yaptı ama kalbe gelince aşırı yavaşladı.
Seansı yapan hanımefendi bu çakrada blokaj olduğunu söyledi ve danışana bazı sorular sordu.
Kişi konuştukça, derinlerdeki, kendisinin bile hatırlamaya ya da takılmaya değer bulmadığı bir konuyu anlattı ve ağlamaya başladı. Çocukken babaannesiyle alakalı yaşadığı bir olayı anlatıp, ağlayıp, içindekini döktükten sonra o cihaz normal şekilde dönmeye başladı.
Seans bittikten sonra bu olaya nasıl takıldığına, kendisini bunca zaman nasıl bu kadar etkilediğine kendisi de inanamamıştı.
İşte o gün ben bu çakra konularıyla tanıştım ve konu ne zaman kalp çakrasına gelse hep bir tık tedirgin ve geri durma isteği içerisinde oldum çünkü bu çakra bana inanılmaz hassas geliyor.
Kalp çakramız dengeli olduğunda kendimizi ve başkalarını koşulsuz sevebilir, kolayca affedebilir ve empati kurabiliriz.
İlişkilerimiz sağlıklı ve derin olurken, bireysel olarak da kendimize güvenimiz artar, neşe ve huzur dolu hissederiz.
Ayrıca doğa ve hayvanlarla güçlü bağ hissetmemizin yanı sıra etrafımıza da pozitif enerji yayarız.
Bunları yazarken hem kendi hayatımı hem de ülkemizdeki insanları zihnimde analiz ediyorum ve üzücü bir şekilde tüm bu maddelere birebir uyum sağlayabilen kişilerin çok az olduğunu, hatta tüm bu maddelerin tam tersi olduğumuzu fark ediyorum.
Her birimizin kalp çakrasının dengeli ve şifalı olmasını dileyerek yazıma devam ediyorum.
Kalp çakramız dengesiz çalıştığında bazı fiziksel ve duygusal sorunlar yaşayabiliriz ama öncelikle bu dengesizliğin nedenlerine değinelim:
- Geçmiş travmalar
- Reddedilme korkusu
- Güven sorunları
- Kontrol etme isteği
- Sevgi eksikliği
Tüm bunlar yaşanırken bize fiziksel olarak etkisi: Kalp rahatsızlıkları, göğüs bölgesinde ağrı, nefes darlığı, yüksek tansiyon, astım, dolaşım sorunları ve bağışıklık sistemi zayıflığı olarak yansır.
Duygusal olarak etkisi ise: Kıskançlık, öfke, yalnızlık, sosyal izolasyon, empati yoksunluğu ve başkalarını affetmekte zorlanma durumları yaşanabilir.
(Sağlık konusunda her daim önceliğinizin, rahatsızlıklarınızla alakalı alanında uzman doktor kontrolü olduğunu ve geri kalan kısımda iyileşmek için sizin de hem kendinize hem de sürece yardımcı olmanız gerektiğinin altını çizerim.)
Kalp çakrası dengesiz, fazla açık olduğunda (aşırı enerji): Aşırı fedakârlık, kendini yok sayma, herkese "hayır" diyememek, karşılık beklemeden vermek ama karşılık bulamayınca kırılmak, ilişkilerde bağımlılık ve yapışkanlık durumları görülebilir.
Kalp çakrasını dengelemek için:
- Kalbin üzerine odaklanarak ve yeşil ışık hayal ederek meditasyon yapılabilir.
- Doğa, yeşil alanlar, ağaçlar ve doğal manzaralar kalp çakrasının enerjisini besler.
- Klasik müzik veya doğal sesler kalp çakrasını sakinleştirir ve dengeler.
- Uygun nefes çalışmaları ve yoga (kobra pozu, deve pozu) bu çakrayı aktive etmeye yardımcı olur.
- Yeşil/pembe renk kıyafetler, dekorlar ve taşlar kullanılabilir (yeşim, pembe kuvars, aventurin, zümrüt, rodonit).
- Geçmiş kırgınlıkları serbest bırakmak, karşılık beklemeden yardım etmek, şefkat göstermek.
- Yeşil sebzeler (ıspanak, brokoli, kabak), yeşil çay vb. tüketilebilir.
- “Ben sevgiyi hak ediyorum.", "Kendimi ve başkalarını affediyorum." gibi olumlamalar yapmak da iyi hissettirecektir.
Son olarak; kalbimizin elektromanyetik alanı, beynimizden 5.000 kat daha güçlüdür ve kalpten yayılan enerji çevredeki insanların da frekansını etkiler, uyumlanan kalp çakrası hem kişiye hem de etrafına huzur ve şifa yayar. Lütfen kalbinize ve kendinize çok iyi bakın.
Çokça sevgiler.