Samsun'da KESK, ASİM-SEN, BASK, Hür-Sen ve Birleşik Kamu-İş üyeleri, 2025 yılı kamu çalışanları ve emeklilerine yüzde 11.54, asgari ücrete yüzde 30, işçi ve emeklilerine yüzde 15.75 oranında bir artışın vatandaşın temel ihtiyaçlarını bile karşılamaktan uzak rakamlar olduğunu dile getirdi. Sendikalar yaptıkları eylemde ortak açıklamada bulundu.
ADALETİN OLMADIĞI YERDE EKONOMİK İSTİKRAR DA OLMAZ
Açıklamada, "Vergi dilimi oranlarını yüzde 15'e sabitlenmelidir. Kamu çalışanları ve emeklilere verilen açlık zammı, TÜİK'in enflasyonuna göre değil, gerçek çarşı pazar enflasyonuna göre güncellenmelidir. Maaşlar yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Adaletin olmadığı yerde ekonomik istikrar da olmaz. Toplu sözleşme sürecinde sarı sendikalarla yapılan oyunlara son verilmeli, toplu sözleşmeler kamu çalışanının hayat şartlarını iyileştirmenin bir aracı haline getirilmelidir" denildi.
"Eşit işe eşit ücret politikasını hayata geçirilmelidir" vurgusu yapılan açıklamada, şöyle denildi; "Kamu çalışanlarına kira, ulaşım, eğitim yardımı için ödenek ayırmalıdır. Emeklilerimizle çalışanlarımız arasındaki her yıl uçuruma dönen maaş farklarına emeklilere ek zam vererek müdahale edilmelidir. Kamu çalışanları hak ettikleri hayat standardına kavuşturulmalıdır."
Sendikalar, "Birlikte mücadeleye davet ediyoruz. 13 Ocak Pazartesi günü (yarın) iş bırakma eylemi yaparak da siyasi iktidara sesleniyoruz" dediler.
Billur Çetinkaya