Kamuda Yeni Dönem: Doktorlar Artık Her Tahlili İsteyemeyecek

Kamuda Yeni Dönem: Doktorlar Artık Her Tahlili İsteyemeyecek

Hazır

Giriş: 20.06.2025 12:31 Güncelleme: 20.06.2025 12:31
Sağlık Bakanlığı'nın “Akılcı Test İstem Listesi” uygulamasıyla doktorların hasta için isteyebileceği tahliller sınırlandırıldı. Türk Tabipleri Birliği, bu durumun tedaviyi geciktireceğini ve hasta sağlığını riske atabileceğini açıkladı.

Kamu hastaneleri ve SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında uygulanmaya başlanan yeni sistemle, doktorların hasta için talep edebileceği laboratuvar testleri sınırlandırıldı. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı “Akılcı Test İstem Listesi” Pazartesi günü itibarıyla dijital sistemlere entegre edildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN “AKILCI TEST” ADIMI

Yeni uygulama kapsamında tüm kamu hastaneleri ile SGK ile anlaşması bulunan özel hastanelerin bilgisayar sistemlerine standart bir test listesi tanımlandı. Hekimler, yalnızca bu listede yer alan tahlilleri hastaları için talep edebilecek. Listenin dışında kalan testler sistem üzerinden girilemiyor.

HEKİMLERDEN TEPKİ: “TEDAVİYİ GECİKTİRİR”

Türk Tabipleri Birliği, uygulamaya karşı çıkarak bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Örneğin çocuk endokrinolojide görevli hekimler, hasta için ‘trigliserid’ testi isteyemeyecek. Bu kısıtlamalar tedaviyi geciktirir. Hem hastaya zarar verir, hem hekim bağımsızlığına darbedir. Çünkü tetkik, teşhis ve tedaviye hekim karar verir.”

UYGULAMA TÜM HASTANELERDE GEÇERLİ OLACAK

Yeni düzenleme, Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm hastanelerle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında hizmet veren özel sağlık kuruluşlarında da geçerli olacak. Hekimler, sistemsel kısıtlama nedeniyle bazı test ve analizleri ancak belirli branşlara ait prosedürler dahilinde talep edebilecek.

 

sozcu.com.tr

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap