Atakum Gençlik Merkezi GLORY İHA Takımı'nın geliştirdiği 'Cankurtaran İHA Projesi'nde Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Makine Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencileri Erdem Pişkin, Yiğit Furkan Orhan, Enes Bolat ve Berat Özer ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencileri Ömer Malik Kalaycı ve Recep Han Çelik görev alıyor.
Projede sabit kanatlı İHA, Karadeniz sahil şeridinde sürekli keşif uçuşu yaparak boğulma tehlikesi olup olmadığını kontrol edip; anlık görüntüleri sistemi kullanan kuruma iletecek, tehlikeli bir durumda ise uyarı verecek.

HAVADAN CAN SİMİDİ ATILACAK
Yapay zekaya sahip olacak ve tam otomasyonla çalışacak sistemde görevlilerin, boğulma tehlikesi geçiren kişiyi tespiti halinde cankurtaranlar ulaşana kadar bu kişinin yanına drone ile havadan can simidi atılacak.
Proje kapsamında prototipleri hazırlanan İHA'ların yazılımlarını geliştirme çalışmaları devam ediyor. Projenin, tamamlanmasının ve yapılacak testlerinin ardından Sahil Güvenlik ve diğer ilgili kurumların kullanımına sunulması planlanıyor. Dronların 7 kilograma kadar taşıma kapasitesinin olması ve ilk etapta her birinde tek can simidi bulunması öngörülüyor.
Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Samsun'un geniş bir sahil bandına sahip olduğuna işaret ederek, çok fazla boğulma vakaları yaşandığını belirtti. Dağlı, "Yaz dönemlerinde 50'nin üzerinde cankurtaran görevlendiriliyor. Geliştirilen proje, boğulmaların önlenmesinde önemli rol oynayabilecektir" dedi. AA