Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2025 Yılı Kasım Ayı Alansal Yağış Raporu, Türkiye'deki su stresinin boyutunu gözler önüne serdi. Verilere göre, bu yılın kasım ayı yağış miktarı, 1991-2020 dönemi uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 43, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 39 oranında azaldı. Metrekareye düşen yağış miktarı 58,3 kilogram olan normal seviyenin aksine, bu kasımda sadece 33,4 kilogramda kaldı.
KARADENİZ'DE SON 15 YILIN REKOR KURAKLIĞI
Yağışlardaki en çarpıcı azalma ise Karadeniz Bölgesi'nde yaşandı. Bölge, normaline göre yüzde 59 ile en fazla azalma gösteren bölge oldu ve bu durum, Karadeniz Bölgesi'nde son 15 yılın, Akdeniz Bölgesi'nde ise son 10 yılın en düşük kasım ayı yağış seviyesi olarak kayıtlara geçti.
RİZE VE ARTVİN'DE 65 YILIN EN KURAK KASIMI
İl bazında incelendiğinde ise durumun ciddiyeti daha da artıyor:
-
Rize'de, normali 178,9 kilogram olan yağış miktarı, bu kasım ayında yalnızca 10,4 kilogramda kalarak belirgin bir düşüş sergiledi.
-
Artvin ve Rize, son 65 yılın en düşük kasım ayı yağışını aldı.
-
Normaline göre en büyük azalma yüzde 97 ile Artvin'de görülürken, en az yağış ise Iğdır'da kaydedildi.
Öte yandan, Balıkesir, Çanakkale, Hakkari ve Sivas gibi bazı iller normalin üzerinde yağış alırken, Türkiye genelinde diğer tüm illerde normallerin altında yağış görüldü. Yağışlı gün sayısının da ortalama 8,4 günden 5,2 güne düşmesi, kuraklık tehlikesini artırıyor. Bu veriler, özellikle su kaynakları açısından kritik öneme sahip olan Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere tüm Türkiye için acil önlemlerin alınması gerektiğine işaret ediyor.
Anadolu Ajansı