Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının satır başları şu şekilde:
Aslında Niğde için çok daha güzel, görkemli, atmosferi iyi olan salona ihtiyaç var inşallah o bize nasip olur. Bir kenti kent yapan, o ilde, ilçede yaşayanların ortak alanlarını büyütmektir. Parklar, toplantı salonları bunlarda birisidir. Toplantı salonları sadece siyaset için değil düşünürlerin, çizerlerin, çiftçilerin, emeklilerin konuştuğu, haklarını talep ettikleri mekanlardır aynı zamanda.
Niğde’nin tarımına bakıldığı zaman kuru fasulyede bir, patates üretiminde ikinci sırada. Elma üretiminde, lahana üretiminde ikinci, kiraz üretiminde 10. sırada. Domates üretiminde 13. sırada. Niğde tarım açısında son derece önemli bir ilimiz. Bugüne kadar Niğdelilere siyaset kurumunun yani devleti yönetenlerin, yani iktidarda olanların verdikleri sözü tutmadıklarını biliyoruz. Niğde’ye havalimanı yapacağız diye 20 yıldır söylüyorlar, tek çivi bile çakılmadı. Yüksek Hızlı Tren buradan geçecek dediler, aradan geçti 20 yıl bunu da yapmadılar. Teknoloji üssü dediler olmadı. 10 bin kişilik stat yapacağız dediler, sayı 7 bine düştü ama çivi bile çakılmadı. Ya siz önce Niğde’ye yakışan bir konferans salonu yapın. Bunların tamamını biliyoruz. Allah nasip ederse iktidar olduğumuzda göreceksiniz Niğde’ye de neler yapılıyor. Anadolu’nun içini boşalttılar her şeyi büyük metropole taşıdılar.
“KUL HAKKI YİYENLERLE HELALLEŞMEYECEĞİZ”
Tarım sadece Türkiye için değil Orta Doğu ve bütün komşularımız içinde önemli. Buranın yani Türkiye’nin tarımda bir üretim üssü haline gelmesi lazım. Tarımın stratejik sektör olduğunu henüz kavramış değiller. Bunlar alın terinden yana değiller bunlar beşli çeteden yanalar. Bay Kemal ne yapacak? Beşli çeteden tamamını alacağım, bu ülkeye tamamını vereceğim. Kul hakkı yiyenlerle asla helalleşmeyeceğiz. Bunların yaptığı gibi paraları alıp bir avuç rantiyeye teslim etmeyeceğiz.
GÜBRE TEPKİSİ
Tarım Kredi Kooperatifleri’nde fiyatları düşürdük diyorlar. Tarım Kredi Kooperatifi’nin bir fabrikası var. Gübre fabrikası. Düşüreceksen düşür, çiftçi ucuz gübre alsın. Ona gelince yok. Gübre dolayısıyla Rekabet Kurulu bir karar aldı. Çok ağır cezalar yazdı. Bunların içinde GÜBRETAŞ da var.
Buradan Artvin Yusufeli’ne selam gönderelim. Yusufeli’nde kent yukarı taşınacak. Bir şehri nasıl yukarı taşırsınız? Binaları, yolları, hastaneyi, okulu yaparsınız. Bunlar bitmeden mecbur tutuyorlar taşınmaya. Şu an Yusufeli’nde bütün iş yerleri kapalı, protesto ediyorlar. Kim hak ve hukuk talebinde bulunuyorsa Niğdeliler onların yanındadır.
“MİLLETİN SIRTINA 5 AY DA YÜKLENEN PARA 60 MİLYAR 500 MİLYON LİRA
Kur Korumalı Mevduat sahipleri parayı getirip yatırıyorlar dolar garantisi var. Faiz garantisi var. Senden hiç vergi almayacağım, sana ayrıca ucuz kredi vereceğim diyor. Milletin sırtına 5 ayda yüklenen para 60 milyar 500 milyon lira.
Sizin çalışkan bir milletvekiliniz var Ömer Fethi Gürer. Ömer Fethi Gürer’in fotoğrafını lüks otellerde, plajlarda göremezsiniz. Tarlada, esnafın yanında görürsünüz. Doğru mu? Bize bir tane Ömer Fethi Gürer yetmiyor. Niğde’den daha fazla milletvekili istiyoruz.
“HİÇBİR YOKSUL AİLENİN ELEKTİRİĞİ, SUYU VE DOĞALGAZI KESİLMEYECEK”
Bütün kadınlara sözüm var. Bu coğrafyada hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Doğalgaz olan yerlerde kömür dağıtmayacağız. Aile ödeyemiyorsa doğalgaz faturasını ödersiniz. Hiçbir yoksul ailenin elektriği, suyu ve doğalgazı kesilmeyecek demektir. Tam anlamıyla sosyal devleti inşa edeceğiz.
Yata mazotu ÖTV’siz ve KDV’siz veriyoruz. Yat gezmek için kullanılıyor. Çiftçiye ÖTV’siz KDV’siz verince ne yapar? Tarlaya gider. Dolayısıyla ilk yapacağımız iş çiftçiye kırmızı mazotu ÖTV’siz ve KDV’siz vereceğiz. Köylerde ve kırsalda gençlerin ve kadınların sosyal güvenlik primlerini devlet ödeyecek. Gençler tarlada çalışacak, emeklilik hakkı kazanacaklar.
Orta Anadolu’nun güçlü bir milliyetçi damarı var. Hepimiz vatanımızı ve bayrağımızı seviyoruz. İki değer bizim ortak değeridir. Dış politika bu ortak değer üzerine inşa edilir. Dış politikada iktidar-muhalefet olmaz. Dış politikanın milli olması lazım. Şimdi geldiğimiz noktada dış politika şahsi. Şahsileştirilen bir dış politika yarın bize daha çok zarar verir. Dış politikanın dili vardır.
Dış politikada başka bir ülkeye hakaret edilmez. İçeride kavga edebiliriz ama bir araya gelir barışırız. Biz bizim hakkımızda başka bir ülke bir şey söylediğinde nasıl hep beraber itiraz ediyorsak başka ülkeler de öyle. Dış politikada hatalar derin izler bırakır. Rüşvet alandan büyükelçi olur mu? Siz o adamın devletin sırlarını parayla satmayacağını nereden biliyorsunuz? Devlette liyakat esastır. İşi ehline vermektir, liyakat.