SON DAKİKA
01:30 Hürmüz Boğazı'nda savaş çanları: ABD ordusu İran'a giden gemiyi füzeyle vurdu 00:52 Aziz Yıldırım müjdeyi verdi! Prensipte anlaştık 00:32 Rusya: Ukrayna nükleer santrali kamikaze İHA ile vurdu! 00:09 Otobanda can pazarı: 4 araç birbirine girdi, ölüler var 23:48 Çin'den korkutan uyarı: Küresel nükleer çatışma riski artıyor 23:17 Yok böyle bir final Şampiyonlar Ligini kazanan takımı penaltılar belirledi 22:16 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Türkiye yabancı çöplüğü değil! 22:00 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yanıt 21:53 CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Ankara'da: Özgür Özel'in yanındayız 21:53 Özgür Özel'den İsmet İnönü'nün kabri başında dikkat çeken açıklama 21:47 Köpeğe çarpmamak isterken şarampole uçtu 21:35 Bolu'da iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı 21:30 Milyonlarca meme kanseri hastasını kemoterapiden kurtarabilir 21:27 Özgür Özel'den kurultay çağrısı 21:08 Bayram günü kahreden haber: 9 saat arayla cansız bedenleri bulundu 20:57 Özgür Özel’in Ankara'daki mitingine Samsun'dan katılan oldu mu? Samsun Milletvekili Murat Çan neden katılmadı? Jet açıklama geldi... 20:33 Samsun'un gururu dünya sahnesinde: OMÜ, NAFSA 2026 Fuarı'na damga vurdu! 20:21 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ tepkisi! İftiraları şimdi kendisi sahipleniyor 20:08 Bayram dönüşü dehşet! Tartıştığı sürücüyü darbetti 19:51 Samsun'da satılık arsa! Asarcık Belediyesi'nden milyonluk satış...
Kızılırmak Deltası’nda Genç Çiftçilere Yeşil Görev

Kızılırmak Deltası’nda Genç Çiftçilere Yeşil Görev

Hazır

Giriş: 22.05.2025 10:21 Güncelleme: 22.05.2025 10:21
Kızılırmak Deltası’nda genç çiftçilere yönelik ekolojik tarım projesi başlatıldı. Projeyle çevre dostu uygulamalar ve sürdürülebilir tarım desteklenecek.

Tarımda ekolojik dönüşüm ve sürdürülebilirlik hedefiyle hazırlanan “Kızılırmak Deltası Genç Çiftçilere Emanet” projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi. Proje, Bafra Genç İş İnsanları Derneği (GİAD) ev sahipliğinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) desteğiyle hayata geçirildi.

GENÇ ÇİFTÇİLER PROJENİN MERKEZİNDE

Proje, 40 yaş altı genç çiftçileri merkeze alarak, tarımda sürdürülebilir yöntemleri yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Türkiye’de ortalama çiftçi yaşının 51 olduğu dikkate alındığında, genç çiftçilerin teknik bilgi ve yenilikçi uygulamalarla desteklenmesi, sektördeki geleceğin şekillenmesinde kritik önem taşıyor.

PİLOT KÖYLERDE 5000 HEKTARLIK ALANDA UYGULANACAK

Başta Doğanca, Üçpınar ve Yeşilyazı mahalleleri olmak üzere, Kızılırmak Deltası’nın batı kesiminde yer alan 5000 hektarlık alanda agroekoloji, su ve atık yönetimi, çevre dostu tarım teknikleri gibi konularda pilot uygulamalar yapılacak.

TARIMSAL VE EVSEL ATIKLARA YÖNELİK GERİ DÖNÜŞÜM HAMLESİ

Proje kapsamında tarımsal ve evsel atıkların toplanması, ayrıştırılması ve yeniden değerlendirilmesi hedefleniyor. Organik atıklar komposta dönüştürülerek toprağın verimini artırmak amacıyla kullanılacak. Kimyasal ilaç ve gübre kullanımının azaltılması ve doğal mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması için eğitimler verilecek.

ÇOCUKLARA YÖNELİK ÇEVRE BİLİNCİ EĞİTİMLERİ VERİLECEK

"Çocuk çiftçi" yaklaşımıyla, ilkokul düzeyindeki çocuklara çevre bilinci, su tasarrufu ve iyi tarım uygulamaları konusunda farkındalık kazandırılması planlanıyor. Bu kapsamda Kızılırmak Deltası Genç Çiftçi Kulübü, Çocuk Çiftçi Kulübü ve Tarım ve Ekoloji Okulu kurulacak.

10 TON TARIMSAL, 20 TON EVSEL ATIK YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEK

UNESCO Dünya Doğal Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve 140 kuş türüne ev sahipliği yapan Kızılırmak Deltası, aynı zamanda tarımsal kirlilik baskısı altında bulunuyor. Projeyle 500 hektarlık alanda yıllık 10 ton tarımsal ve 20 ton evsel atığın yeniden değerlendirilmesi planlanıyor.

YÖNETİM PLANIYLA UYUMLU İLERLİYOR

Proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı "Kızılırmak Deltası 2019-2023 Yönetim Planı" ile tam uyum içerisinde yürütülüyor. Eğitim, bilinçlendirme, denetim ve farkındalık çalışmaları ile çevresel sürdürülebilirliğe güçlü katkı sunması bekleniyor.

 

İhlas Haber Ajansı

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap