Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, devir teslim töreninin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunu, Türkiye ile ilişkiler ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ndeki (GKRY) yabancı askeri varlığa ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu.
TÜRKİYE'NİN GARANTÖRLÜĞÜ "DAHA DA ÖNEMLİ HALE GELDİ"
Erhürman, özellikle son 2 yılda İsrail, ABD, Fransa gibi yabancı devletlerin GKRY'deki askeri varlığını artırmasından kaynaklı şartlara işaret ederek, Türkiye'nin rolünün hayati önem taşıdığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erhürman, konuya ilişkin net bir mesaj verdi:
"Türkiye Cumhuriyeti evet, Ada'nın tamamının garantörüdür, böyle olacak. Ve bugünkü koşullarda daha da önemli hale geldi. Çünkü bizim kendimizi güvende hissetmemiz daha da güçleşiyor günden güne."
Erhürman, GKRY lideri Hristodulidis'in, İsrail ile ilgili aldığı kararlarda Kıbrıs Türk tarafının iradesinin bulunmadığını ve alınan kararların Kıbrıs Türklerini yaşamsal riske soktuğunu söyledi.
SİYASİ EŞİTLİK KIRMIZI ÇİZGİ
Müzakere sürecine ilişkin şartlarını da sıralayan Erhürman, siyasi eşitliğin kendisi için "yaşamsal kırmızı çizgi" olduğunu vurguladı. BM Güvenlik Konseyi kararında yazan siyasi eşitlik maddesini Rum lideriyle müzakere etmeyeceğini belirten Cumhurbaşkanı, şunları ekledi:
-
Zaman Sınırlaması: BM Genel Sekreteri Guterres'in Crans Montana sonrası söylediği "Bir daha müzakere olacaksa muhakkak bir zaman sınırlaması olacak" sözüne sahip çıkılmasını istedi.
-
İzolasyonların Kaldırılması: Annan Planı referandumu sonrası Kıbrıs Türkleri üzerindeki izolasyonların kalkması taahhüdünün masaya oturmadan önce verilmesini talep etti.
Erhürman, bu şartlara sıcak bakılmaması durumunda kapsamlı çözüm masasına değil, yeni geçiş noktaları ve Yeşil Hat Tüzüğü gibi konularda görüşme masasına oturabileceklerini ifade etti.
TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER "ÇOK ÖZEL"
Cumhurbaşkanı, dış politika hamlelerinin ve olası müzakerelerin Türkiye ile istişare edilmeden yürütülmeyeceğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti bizim kardeş ülkemizdir, çok özel ilişkilerimiz var. Başka hiçbir iki devletin ilişkisine benzemez bizim Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkimiz. Türkiye ile ilişkilerimiz çok özeldir," dedi. Erhürman, Türkiye ile ilişkileri daha ileri bir seviyeye taşımanın özel görevlerinden biri olduğunu vurguladı.
Anadolu Ajansı