Körfez'de Enerji Güzergahları Yeniden Şekilleniyor
Paylaş

Körfez'de Enerji Güzergahları Yeniden Şekilleniyor

Ekleme: 02.04.2026 15:40 Güncelleme: 31.05.2026 16:46

ABD ve İsrail'in İran'a saldırıları sonrası Hürmüz Boğazı'nın kapanması, Körfez ülkelerini alternatif boru hattı projelerine yöneltti.

İran'ın Hürmüz Boğazı üzerindeki süresiz kapama tehdidi, Körfez ülkelerini petrol ve doğalgaz ihracatına devam edebilmek için maliyetli boru hattı planlarını yeniden gözden geçirmeye itiyor. Financial Times'ın haberine göre yetkililer, bu projelerin pahalı ve karmaşık olmasına rağmen, boğazdaki aksamalara karşı kırılganlığı azaltmanın tek yolu olabileceğini savunuyor.

Mevcut çatışma ortamında, Suudi Arabistan'ın 1200 kilometre uzunluğundaki Doğu-Batı petrol boru hattı stratejik önemini bir kez daha kanıtladı. Hürmüz Boğazı'nı tamamen bypass ederek Kızıldeniz'deki Yanbu limanına günde 7 milyon varil petrol taşıyan bu hat, bölge için hayati bir yaşam hattı haline geldi. Aramco CEO'su Amin Nasser, bu hattın şu anda en çok faydalandıkları ana rota olduğunu ifade etti.

MALİYET VE SİYASİ ZORLUKLAR

Yeni boru hattı projelerinin önündeki engeller ise oldukça büyük görünüyor. Suudi Arabistan'ın mevcut hattının benzer bir maliyetinin günümüzde en az 5 milyar dolar olacağı tahmin edilirken; Irak'tan Ürdün, Suriye veya Türkiye üzerinden geçecek çok ülkeli güzergah önerilerinin maliyeti 15 ila 20 milyar dolar arasında değişiyor.

Mali yükün yanı sıra, boru hatlarının işletilmesi ve akışın kontrolü gibi konularda siyasi zorluklar bulunuyor. Uzmanlar, kısa vadede en uygun seçeneğin mevcut Doğu-Batı hattını ve Abu Dabi'nin Füceyre güzergahını genişletmek olabileceğini belirtiyor.

TOPLAM KAYIP 50 MİLYAR DOLARI AŞTI

Hürmüz Boğazı'nın kapanması nedeniyle Körfez ülkelerinin enerji gelirlerinde ciddi kayıplar yaşanıyor. TESPAM tarafından hazırlanan analize göre, 27 Şubat - 30 Mart döneminde bölge ülkelerinin petrol ihracatı günlük 12,3 milyon varilden 7,8 milyon varile düştü.

Bu dönemdeki petrol geliri kaybı 15 milyar 275 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken; enerji tesislerindeki aksamalar ve LNG ihracatındaki sorunlar da eklendiğinde toplam kaybın 50 milyar doları aştığı hesaplanıyor. Bölgedeki krizin derinleşmesiyle birlikte Körfez ülkelerinin yetkilileri stratejik çıkış yolları aramayı sürdürüyor.

 

AJANSLAR

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.