Küresel piyasalar, ABD’den gelen istihdam verilerinin ardından yumuşak iniş beklentileri artsa da, Orta Doğu’da devam eden gerilimin etkisiyle karışık bir seyir izliyor. ABD özel sektör istihdamı, eylül ayında 143 bin kişi artarak piyasa beklentilerini aştı. Ancak yıllık ücret artışları yüzde 4,7'ye gerileyerek iş gücü piyasasında yavaşlama sinyali verdi.
ABD PİYASALARI VE FED BEKLENTİLERİ
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları dikkatle takip ediliyor. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, "Enflasyonla mücadelenin henüz bitmediğini" belirtti. Fed’in faiz indirim beklentileri sürerken, yıl sonuna kadar 75 baz puanlık indirim öngörülüyor.
Nike ve Tesla gibi dev şirketlerin hisse kayıpları da dikkat çekti. Nike, yönetici değişikliği öncesi gelir hedefini geri çekince hisseleri yüzde 6,8 düştü. Tesla'nın hisseleri de teslimatların beklentinin altında kalması sonrası yüzde 3,5 değer kaybetti.
AVRUPA VE ASYA PİYASALARINDA DURUM
Avrupa borsalarında jeopolitik risklerin etkisiyle karışık bir görünüm var. Savunma ve enerji şirketleri, yükselen gerilimlerden pozitif etkilenirken, ekonomik durgunluk endişeleri fiyatlamalara baskı yapıyor. Asya piyasalarında ise Japon yeninin değer kaybı ve Hong Kong borsasındaki düşüşler öne çıkıyor.
Anadolu Ajansı