Toplumsal uyum ve dayanışma amaçlı sosyal faaliyetlerine hız kesmeden devam eden sivil toplum kuruluşlarından Samsun Ladikliler Kültür ve Dayanışma Derneği, örnek bir sosyal etkinliğe daha imza attı. Bu yıl 21.'si düzenlenen geleneksel 'Tirit Buluşması'na, siyasetçilerden sivil toplum kuruluşlarına, akademisyenlerden iş dünyasına dek birçok isim bir araya gelerek adeta tek yürek oldu.

Derneğin Yönetim Kurulu
Kültürel mirasın korunması, toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi ve birlikte yaşam kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerini ara vermeden sürdüren Samsun Ladikliler Kültür ve Dayanışma Derneği, zengin kültürel geçmişini yaşatmayı amaçlayan sosyal etkinlikler düzenleyerek, halkın birbiriyle kaynaşmasını sağlayarak, genç nesillere, kültürel miraslarını tanıma imkanı sunuyor.
Dernek Başkanı Şerif Bilgin
PROGRAMA YOĞUN KATILIM
Atakum Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Sancı’nın ve Hüseyin Kaymakçı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa, Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Bilgin, Başkan Yardımcısı Mehmet Yolcu, Sosyal İşler Sorumlusu Hüseyin Kaymakçı, Derneğin Yönetim Kurulu Üyelerinden Dernek Katibi Mahir Sancı, Dernek Muhasibi Adnan Kılıçaslan, Derneğin Sosyal İşler Sorumlularından İsmail Baran, Yusuf Sancak, İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, CHP Samsun eski Milletvekili Kemal Zeybek, AK Parti Atakum İlçe Başkanı Abdülkadir Köstek, AK Parti Atakum Belediye Başkan adayı Özlem Maraş, AK Parti Havza Belediye Başkan adayı Murat İkiz, AK Parti Ladik Belediye Başkan adayı Dr. Gürkan Özel, İYİ Parti Atakum Belediye Başkan adayı Adem Bektaş, İYİ Parti İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy, İYİ Parti Ladik İlçe Başkanı Cemil Sukas, İYİ Parti İlkadım İlçe Başkanı Serkan Albayrak, CHP SBB Başkan adayı Cevat Öncü, CHP Atakum Belediye Başkan adayı Serhat Türkel, CHP İlkadım İlçe Başkanı Metin Telatar, CHP Atakum İlçe Başkanı Adem Kürek, CHP Ladik İlçe Başkanı Samet Dilmen, MHP İl Başkan Yardımcısı Aykut Çepni, MHP Atakum İlçe Başkanı Filiz Gök, MHP Ladik İlçe Başkanı Sinan Gölyokuş, Saadet Partisi İl Başkanı Salih Şen, Saadet Partisi Ladik İlçe Başkanı Gültekin Bülbül, OMÜ Ladik Meslek Yüksekokulu Müdürü Ünal Kılıç, OMÜ‘de görevli Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, Prof. Dr. İsmail Uzun, Doç. Dr. Ferhat Uzun, Doç. Dr. Emrah Ekmekçi, Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, KADEF Başkanı Bayram Erişgin, LADER Yönetim Kurulu Üyeleri, Samsun Termeliler Dernek Başkanı Recep Ormancı, Asarcıklılar Dernek Başkanı Bayram Konuşuk, Havzalılar Dernek Başkanı Osman Teber, Kars-Ardağan-Iğdırlılar Samsun Dernek Başkanı Yaver Cengiz, Artvinliler Dernek Başkanı Kâzım Yılmaz, Giresunlular Dernek Başkanı Yücel Turan, Of-Çaykara Dernek Başkanı Osman Nuri Sarı, Mali Müşavir-Bağımsız Denetçi Nurettin Köseoğlu, öğretim üyeleri, akademisyenler, kanaat önderleri, iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı.



Mahir Sancı
TEBRİK MESAJLARI İLETİLDİ
Programa mazeretinden dolayı katılamayan Ladik Belediye Başkanı Adnan Topal da bir mesaj yayınladı. Topal mesajında “Çok Değerli Ladikli hemşerilerim! Ve öğretmenlerim. Bugün Ankara’da gerçekleştirilen Yeniden Refah Partisi Aday tanıtım toplantısında bulunacağım için davetinize icabet edemiyorum. İnşallah bundan sonraki buluşmalarımızda belediyemizin daha güçlü desteği ile inşallah beraber olacağız. Hepinize saygılarımı sunarım” ifadelerini kullandı.
Ak Parti Samsun Milletvekili Av. Ersan Aksu ve Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman da birer tebrik mesajı yayınlayarak Dernek Yönetimine ve Ladiklilere hayırlı olsun temennisinde bulundu. Program saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başladı. Merasimin ardından konuşmalara geçildi.

'KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİ YAŞATMAK İSTİYORUZ'
Programın açılış konuşmasını derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Bilgin yaptı. Günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yapan Bilgin, birlik ve dayanışma mesajı vererek şunları söyledi: “Derneğimizin kuruluş amacı, Ladikli hemşehrilerimizi bir araya getirerek birlik ve dayanışma ruhunu güçlendirmek ve aynı zamanda kültürel değerlerimizi ve geleneklerimizi genç nesillere aktararak geleceğe taşımaktır. Dernek olarak Ladikliler için güzel ve faydalı hizmetler gerçekleştirmek istiyoruz.

Bu sene de geleneksel Tirit Buluşma'mızın 21.’sini gerçekleştirmek bizlere nasip oldu. İnşallah sizlerin destekleriyle daha nice seneler etkinliğimizi devam ettirmeyi arzu ediyoruz. Değişik meslek gruplarından hemşehrilerimiz olan değerli iş insanlarımızın maddi ve manevi destekleriyle daha da güçleniyoruz. Onlara huzurlarınızda bir kere teşekkür etmek istiyorum.
Geleneksel Tirit Buluşması etkinliğimizle aynı zamanda Ladik’in yerel lezzetini sizlerle buluşturmuş oluyoruz. Böylece hem geleneksel mutfak kültürümüzün yaşatılmasına katkı sağlıyor, hem de siz değerli katılımcılar arasında keyifli bir dayanışma ortamı oluşturuyoruz.

Amacımız Ladik’in zengin kültür mirasını gelecek nesillere aktarmak ve bu topraklarda yaşayan herkesin birbirine daha yakın olmasını sağlamaktır.
Bu tarz etkinliklerle hem geleneklerimize sahip çıkıyor hem de toplumsal uyumu ve birlikteliği güçlendiriyoruz.
Ladikliler Kültür ve Dayanışma Derneği olarak gelecek dönemlerde de benzer etkinliklerle sizleri bir araya getirerek kültürel ve sosyal birlikteliği desteklemeyi sürdüreceğiz. Dernek olarak 700’ü aşkın üyemizin katılımlarıyla bundan sonra da, sosyal sorumluluk projelerimizle Ladik’in kalkınmasına katkı sunacağız.
Gecemize katılarak bizleri onurlandıran başta İlkadım Belediye Başkanımız Necattin Demirtaş ve Atakum Belediye Başkan Adayımız Adem Bektaş olmak üzere tüm siyasi parti temsilcilerine, STK Yöneticilerimize, etkinliğimize katkı sağlayan Ladik ve Atakum Belediyesi'ne, LAYSİAD Derneği Başkanı Ali Sukas ve Dernek Üyelerine, Ladikli iş insanlarımızdan Mehmet Karamangil ile Zafer Dilmen’e, Umut Eczanesi'nin sahibi Mete Koçak’a, Akademi Tur Firma işletmecisi Mustafa Sarıksız’a, OTAT firmasından Mustafa Başaran’a, AKYAR SU Firma sahibi Kemal Zeybek’e, Ladikli iş insanı Dursun Gece’ye, yine iş insanlarımızdan Mehmet Mısırlı, İsmet Baran, Aslan Koca, Yaşar Koca, Süleyman Karabük, Fatih Bilgin, İlhan Kara, Harun Soylu, Cemil Sukas, Muhittin Ağırel, Muharrem Özsait, tüm Ladikli hemşehrilerime huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
'LADİK’İN GELİŞMESİ İÇİN KATKI SUNMAYA HAZIRIZ'
Derneğin sosyal işlerden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kaymakçı
Başkan Bilgin’in konuşmasının ardından söz alan Sosyal İlişkiler Sorumlusu Hüseyin Kaymakçı da toplumun ortak kaygılarına dikkat çekerek kültürel yozlaşma ve ekonomik buhrana değindi. Sorunların çözümü için yeterli bir gayretin ortaya konmadığını belirten Kaymakçı, Ladik’in sorunlarının giderek büyüdüğünü ifade etti.
Toplum yararına yapılacak çalışmalar için başta yerel yönetimler olmak üzere görev ve sorumluluğu olan herkesin ve her yetkili kurumun elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Kaymakçı, işsizlik başta olmak üzere Ladik esnafının ekonomik sorunlarına acilen çözüm bulunması gerektiğine vurgu yaptı.
Ladik’te Meslek Yüksekokulu'nun faaliyete geçirilmesinin ilçe için önemli bir kazanım olduğunu belirten Kaymakçı, okul öğrencilerine sosyal yaşam alanları tesis edilmesi gerektiğini dile getirerek bu ve benzeri sosyal ve kültürel girişimlere Dernek olarak her zaman destek sunmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

OMÜ Ladik Meslek Yüksekokulu Müdürü Ünal Kılıç
Dernek yöneticilerinin konuşmalarının sona ermesinin ardından kürsüye gelerek söz alan OMÜ Ladik Meslek Yüksekokulu Müdürü Ünal Kılıç, kısa bir konuşma yaptı. Kılıç, ilçede açılan Meslek Yüksekokulu ile ilgili bilgilendirme yaparak okulun eksiklerini ve bu eksiklerin giderilmesi için yapılması gerekenleri dile getirdi.
DEMİRTAŞ'TAN BİRLİK MESAJI

Ardından protokol temsilcileri de kürsüye gelerek kısa birer selamlama konuşması yaptılar.İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, 15 senedir Derneğin etkinliğine bizzat katıldığını ifade ederek birlik ve beraberliğin önemine değindi. Demirtaş, etkinliğin gerçekleşmesine vesile olanlara teşekkürlerini iletti.
USTA'DAN KUTUPLAŞMA UYARISI

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta'da konuşmasında STK’ların hayata geçirdiği sosyal etkinliklerin önemine değinerek insanlar arasındaki dayanışmaya önemli katkılar sağladığını söyledi. Ülkenin son dönemde toplumsal ayrışma ve kutuplaşma yaşadığına dikkat çeken Usta, derneklerin sivil insiyatif olarak bu tarz ayrışma ve kutuplaşmaları büyük ölçüde önlediğini ve birlik ve dayanışma duygularını güçlendirdiğini belirtti.
'LADİK POTANSİYELİNİ DEĞERLENDİRMELİ'

Protokolü temsilen son konuşmayı CHP Samsun eski Milletvekili Kemal Zeybek yaptı. Zeybek, konuşmasında Ladikli olmaktan dolayı gurur duyduğunu belirterek ilçenin sahip olduğu doğal güzelliklere ve mevcut coğrafi avantajlarına dikkat çekti. Ladik’te kaplıca ve kayak turizmi başta olmak üzere sosyal tesislerin geliştirilerek yerel turizmin daha da güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Zeybek, ilçedeki verimli tarım arazilerinin değerlendirilerek çiftçi ve köylülerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Zeybek, Ladikliler Derneği Yönetimine anlamlı bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarından dolayı teşekkürlerini sundu.
Program tebriklerin alınması ve iyi temennilerle sona erdi.
Nazım Akpınar