İstanbul’da görülen boşanma davasında, aile konutunun kocanın babasına ait olmasına rağmen eş M.A.’ya tahsis edilmesine karar verildi. Mahkeme, korunmaya muhtaç eşin konutta yaşamını sürdürmesini esas aldı.
KAYINPEDERİN EVİ BOŞANMA DAVASINDA GELİNE TAHSİS EDİLDİ
İstanbul 7. Aile Mahkemesi, boşanma sürecindeki bir çiftin yaşadığı konutun kocanın babasına ait olmasına rağmen, geçici olarak eş M.A.’ya tahsis edilmesine hükmetti. Karar, benzer uyuşmazlıklar için emsal niteliği taşıyor.
2021’DE EVLENDİLER, EV KAYINPEDERE AİTTİ
B.A. ile M.A. çifti, 2021 yılının Şubat ayında evlendi. Evlilikten sonra, çift B.A.’nın babasına ait olan konutta yaşamaya başladı. Aralarında çıkan geçimsizlik nedeniyle boşanma süreci başladı. Boşanma davasının ardından B.A., evi terk etti ve hem kendisi hem de babası, M.A.’nın evden tahliyesini talep etti.
MAHKEME: “KORUNMAYA MUHTAÇ EŞ KONUTTA KALABİLİR”
İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Aile Mahkemesi, verdiği ara kararla, konutun geçici olarak M.A.’ya tahsis edilmesine karar verdi. Mahkeme, eşin korunma ihtiyacını göz önünde bulundurdu.
AVUKAT GEZER: “MÜLKİYET HAKKI AYRI DAVALARDA DEĞERLENDİRİLİR”
M.A.’nın avukatı A. İslam Gezer, kararın Medeni Kanun kapsamında verilen geçici önlemlerden biri olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Boşanma sürecinde hâkim, taraflara ve çocuklara ilişkin tedbirler alabilir. Aile konutu eşlerden birinin anne veya babasına ait olsa bile, korunmaya muhtaç eşin orada yaşamaya devam etmesi sağlanabilir.”
“AİLE MAHKEMELERİ ZAYIF TARAFI KORUR”
Avukat Gezer, bu gibi durumlarda mülkiyet hakkı gerekçesiyle itirazlar yapılsa da aile mahkemelerinin kamu yararı, çocukların üstün yararı ve zayıf tarafın korunması ilkesiyle karar verdiğini belirtti.
“Bu gibi uyuşmazlıklarda ev sahibi olan aile bireylerinin kötü niyetli şekilde müdahil olması sıkça rastlanan bir durumdur. Mülkiyet hakkına dair iddialar ise ancak ayrı dava yoluyla çözülebilir” dedi.
Demirören Haber Ajansı