Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Türk Dünyası ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili İlyas Topsakal, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Topsakal, çocukların Cumhuriyet’in temelinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
“Her şey çocukken kodlanır, millet ve devlet olma şuurunun çocuk yaşta verilmesi gerekir. Bu yüzden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyet'in kurucuları çocuklara büyük kıymet vermiştir.” dedi.
“TÜRK CUMHURİYETLERİ DESTEK OLMALI”
Topsakal, Türklerin sadece Türkiye'de değil, Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yaşadığını belirterek, Türk Cumhuriyetleri arasındaki siyasal, sosyal, kültürel ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. “Türk dünyasındaki devletleri ve onların çocuklarını bir araya getirmek, kardeşlik hissini yaşatmak çok önemli. En kutsal görevlerimizden biri budur.” ifadelerini kullandı.
SAMSUN’DA TÜRK DÜNYASI ÇOCUK FESTİVALİ
23 Nisan etkinlikleri kapsamında Samsun’da Türk Dünyası Çocuk Festivali düzenlediklerini belirten Topsakal, bu tür organizasyonların çocuklar arasında kültürel bağları güçlendirdiğini söyledi. “Türkleri birbirine tanıtmak, eski bağları canlandırmak önemli. Eğitim şart ama yurt dışında bu her zaman mümkün değil. Bu yüzden ortak duyguların oluşturulması için etkinlikler çok kıymetli.” açıklamasında bulundu.
“DİL VE EDEBİYATA ÖNCELİK VERİLMELİ”
Topsakal, Türk dünyasıyla ilgili yapılan çalışmaların tarihsel önemine değinerek, İsmail Gaspıralı ve Turan Yazgan gibi isimleri anımsattı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi kurumların bu alandaki katkılarına dikkat çekti. “Türk dünyasının daha hızlı bir birliktelik kurabilmesi için özellikle ortak dil ve edebiyata öncelik verilmelidir.” dedi.
Anadolu Ajansı