Kamu Denetçiliği Kurumu, kamu çalışanlarını ilgilendiren emsal nitelikte bir karara imza attı. KDK, mesai saatleri dışında verilen hizmet içi eğitimin fazla çalışma olarak değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti. Kararda, personele bu çalışma karşılığında izin kullandırılması, izin kullanımının mümkün olmadığı hallerde ise fazla mesai ücreti ödenmesi gerektiği belirtildi.
MESAİ DIŞI EĞİTİM İÇİN KDK’YE BAŞVURDU
KDK kararına göre, bir hastanede acil tıp uzmanı olarak görev yapan kamu çalışanı, görevlendirilmesi üzerine 8 saatlik hizmet içi eğitime katıldı.
Başvurucu, eğitimin mesai saatleri dışında yapıldığını ve bu görevlendirme nedeniyle kendisine herhangi bir ödeme yapılmadığını ya da izin hakkı tanınmadığını belirtti.
Talebinin karşılanması için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuran çalışan, mesai dışı eğitimin fazla çalışma kapsamında değerlendirilmesini istedi.
KDK: FAZLA ÇALIŞMA SAYILMALI
Başvuruyu inceleyen KDK, mesai saatleri dışında gerçekleşen hizmet içi eğitimin fazla çalışma olarak kabul edilmesi gerektiğine karar verdi.
Kurum, başvurucuya öncelikle izin kullandırılması, bunun mümkün olmaması halinde ise fazla mesai ücretinin ödenmesi yönünde Sağlık Bakanlığı’na tavsiye kararı verdi.
“DİNLENME HAKKI İLE ÇALIŞMA VERİMLİLİĞİ ARASINDA DENGE KURULMALI”
KDK kararında, başvurucunun katıldığı 8 saatlik eğitimin mesai saatleri dışında gerçekleştiği ve eğitimin mesleki bilgi ile becerinin tazelenmesine yönelik hizmet içi eğitim kapsamında olduğu belirtildi.
Kararda, sağlık hizmetlerinin sürekliliği ve yoğunluğu dikkate alınarak, personelin dinlenme hakkı ile çalışma verimliliği arasında denge kurulması gerektiği vurgulandı.
Fazla çalışma kapsamında hak kazanılan izinlerin de aynı yıl içerisinde kullandırılmasının uygun olacağı kaydedildi.
İZİN MÜMKÜN DEĞİLSE ÜCRET ÖDENECEK
KDK, fazla mesai karşılığı izin kullanımı konusunda idarelerin takdir yetkisi bulunduğunu belirtti. Ancak izin kullanımının mümkün olmadığı durumlarda çalışana ücret ödemesi yapılması gerektiği ifade edildi.
Kararda, mesai dışı eğitim karşılığı izin ya da ödeme yapılmamasının hukuki açıdan sorun oluşturacağına dikkat çekildi.
ANAYASA’NIN ANGARYA YASAĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ
KDK kararında, aksi yönde yapılacak uygulamaların Anayasa’ya aykırılık oluşturabileceği belirtildi.
Kararda, “Aksi yönde yapılacak uygulama da Anayasa'nın angarya yasağını düzenleyen maddesi ile ücretin emeğin karşılığı olduğu hükmüne yer veren maddesine aykırılık teşkil edecektir” ifadelerine yer verildi.
KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR
KDK’nin tavsiye kararı, özellikle mesai saatleri dışında hizmet içi eğitimlere katılan kamu çalışanları açısından emsal nitelikte değerlendiriliyor.
Kararla birlikte mesai dışı eğitimlerin fazla çalışma kapsamında ele alınması, çalışanlara izin veya ücret hakkı tanınması yönünde önemli bir değerlendirme yapılmış oldu.
Anadolu Ajansı