Atakum Belediyesi'nin Emek Park yerleşkesine Cumhuriyet'in 100. Yılı dolayısıyla yapımına başladığı 100. Yıl Anıtı, Samsun Büyükşehir Belediyesi(SBB) zabıta ekipleri tarafından 'imara aykırı olduğu' öne sürülerek durdurulmuştu. Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci ise ilçe meydanında tepki açıklaması yapmıştı. O açıklamanın ardından Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Burak Şener'den yazılı açıklama geldi.
'PROJE YARIŞMA İLE BELİRLENMELİ'
Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Şener, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci'nin projenin Mimarlar Odası ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte yapıldığı açıklamasının eksik bilgiler içerdiğini söyledi.

Mimarlar Odası'nın projenin hiçbir aşamasında olmadığını, yapım aşamasında projeden haberdar olduklarını belirten Şener, projenin ulusal ölçekte yapılması konusunda Başkan Deveci'ye temennilerini ilettiğini söyledi. Şener, "Birçok kaçak yapısı bulunan Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaçak yapıları dururken ilçe belediyesinin yapısını kaçak olarak nitelendirip durdurma çabalarını da anlamlandırabilmiş değiliz.
Yapılarının bir bölümünü yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere aykırı bir biçimde kaçak olarak elde eden Büyükşehir Belediyesi'nin, buradaki eylemini kamusal sorumluluk ve görev anlayışı içerisinde yapmadığının apaçık ortada olduğunun da altını çizmek isteriz. Atakum Belediyesi Emek Park'ta yapılan 100 Yıl Anıtı'nın hiçbir safhasında Mimarlar Odası ve yetkilileri yer almamıştır.
Yapılmakta olan projenin elde edilme yöntemini uygun bulmadığımızı, ulusal anlam taşıyan tüm projelerde olduğu gibi Cumhuriyetimizin 100.Yılı sebebiyle inşa edilmek istenilen bu Anıt projenin de ulusal ölçekli yarışma yolu ile elde edilmesi gerektiği görüşümüzü bir kere daha ifade ediyoruz "ifadelerini kullandı.
Zekeriya Fırat