Nepal’in Çin sınırında meydana gelen sel felaketinde can kaybı 332’ye, kayıp sayısı 826’ya yükseldi. Çin’in Tibet Özerk Bölgesi’ndeki Gyirong’da ise 3 kişi hayatını kaybederken 558 kişiden haber alınamıyor.
Nepal ile Çin sınırında etkili olan sel ve toprak kaymalarının ardından bölgede geniş çaplı arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Binlerce güvenlik görevlisinin katıldığı operasyonlarda kayıp kişilere ulaşılmaya çalışılırken uluslararası kuruluşlar ve ülkeler de Nepal’e acil yardım göndermeye başladı.
2 BİN ASKER ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA
Nepal polisi, Bhotekoshi Nehri’ndeki taşkının ardından meydana gelen selde yaşamını yitirenlerin sayısının 332 olduğunu bildirdi.
Ulusal Afet Risk Azaltma ve Yönetim Kurumu (NDRRMA) verilerine göre, 539’u turist olmak üzere 826 kişi kayıp durumda.
Nepal ordusu, afetten etkilenen bölgelerde yürütülen arama kurtarma operasyonlarına 2 bin askeri personel görevlendirdi. Çalışmalara 3 bin 318 polis memuru da destek veriyor.
USGS: FELAKETE DEPREM DEĞİL BUZUL ÇÖKMESİ YOL AÇTI
ABD Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS), felaketin nedenine ilişkin incelemelerinin sonuçlarını açıkladı. Kurum, olayın bir depremden değil, buzul çökmesi ve moloz akıntısından kaynaklandığını bildirdi.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Yakındaki sismik istasyonların, uzun periyotlu sismik dalgaların ve uydu görüntülerinin ek analizleri, olayın aslında bir buzul çökmesi ve moloz akıntısı olduğunu ve herhangi bir depremin meydana gelmediğini belirlememizi sağladı"
USGS, buzul çökmesi ve ardından oluşan moloz akıntısının aşağı havzada “felaket niteliğinde etkilere” neden olduğunu belirtti.
ÇİN’DE 3 KİŞİ ÖLDÜ, 558 KİŞİ KAYIP
Felaket Çin’in Tibet Özerk Bölgesi’ndeki Gyirong’u da etkiledi. Bölgede meydana gelen toprak kaymasında 3 kişi yaşamını yitirirken 260’ı yabancı uyruklu toplam 558 kişinin kayıp olduğu bildirildi.
Nepal tarafındaki sel ve toprak kaymasının Gyirong Limanı’nı da vurduğu belirtildi.
Tibet’in ana dış ticaret noktalarından biri olan Gyirong Limanı, Çin ile Nepal arasındaki ticaretin büyük bölümünün gerçekleştirildiği geçiş noktaları arasında yer alıyor.
NEPAL’E ULUSLARARASI YARDIM BAŞLADI
Felaketin ardından çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluş Nepal’e nakdi yardım, afet malzemesi ve tıbbi destek göndermeye başladı.
Çin’in Nepal Büyükelçiliği, acil yardım malzemelerinin yanı sıra nakit desteği sağlandığını açıkladı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin “daha fazla yardım sağlamaya” hazır olduğunu bildirdi.
HİNDİSTAN 10 TON YARDIM MALZEMESİ GÖNDERDİ
Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Nepal’e geçici barınak, battaniye, hijyen kiti, lamba ve ilaçların da bulunduğu 10 ton afet yardım malzemesi gönderildiğini duyurdu.
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu, Nepal Kızılhaç Derneği’nin çalışmalarına destek amacıyla 1,24 milyon dolarlık acil durum fonu ayırdı.
ABD Dışişleri Bakanlığı ise Nepal’e afet müdahale danışmanı gönderildiğini ve 500 bin dolarlık fon sağlandığını açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü Nepal Ofisi de ilaçlar ve çok amaçlı çadırların aralarında bulunduğu temel acil tıbbi malzemeleri bölgeye ulaştırdı.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı


