Japon otomotiv devi Nissan, Türkiye'deki e-Power teknolojisine sahip araç sahiplerini yakından ilgilendiren kritik bir duyuru yayınladı. Şirket, teknik özellikler ve yasal mevzuatlar çerçevesinde araç ruhsatlarında "yakıt türü" değişikliği yapılması gerektiğini, bu işlemin ihmal edilmesi durumunda ise gelecekte ciddi bürokratik engellerle karşılaşılabileceğini açıkladı.
NOTER MASRAFLARINI NİSSAN KARŞILAYACAK
Nissan tarafından yapılan resmi bilgilendirmede, Qashqai e-Power modellerinde yakıt türü kısmının "benzinli" olarak güncellenmesi için araç sahiplerinin notere başvurması gerektiği belirtildi. Şirket, bu işlem sırasında oluşacak noter masraflarının tamamını üstleneceğini taahhüt etti.

Ruhsat değişikliğinin yapılmaması durumunda, araçların periyodik muayenelerden geçemeyeceği veya noter huzurundaki satış işlemlerinin gerçekleştirilemeyeceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca bu değişikliğin, mevcut ÖTV veya Karayolları Trafik Kanunu kapsamında kullanıcıya yeni bir mali yükümlülük getirmeyeceği de vurgulandı.
DANIŞTAY'DAN KRİTİK VERGİ KARARI
Ruhsat değişikliği gündemdeyken, bir süredir devam eden vergi iadesi davasında da Danıştay nihai kararını verdi. Bazı araç sahipleri, içten yanmalı motorun sadece elektrik üretmek için kullanıldığını ve aracın %100 elektrikli sayılması gerektiğini savunarak, %80 yerine %10 ÖTV alınması talebiyle dava açmıştı.
Ancak Danıştay, vergi iadesi talebini reddetti. Yüksek mahkeme, aracın teknik özelliklerinin hukuki yorum gerektirdiğini, bu durumun Vergi Usul Kanunu kapsamında "açık bir vergi hatası" oluşturmadığını belirterek, ödenen fazla vergilerin iadesinin mümkün olmadığına hükmetti.
mynet.com