Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ümit Serdar, kök çürüklüğüne karşı yapılan 5 yıllık araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
500 bitki üzerinde yapılan incelemelerde, yalnızca 35 türün kök çürüklüğüne dayanıklı olduğu tespit edildi. Bu dayanıklı bitkiler, ticari bahçelerde kullanılmak üzere çoğaltılmaya başlanacak.
DAYANIKLI BİTKİLERİN SEÇİMİ VE ÇOĞALTILMASI
Araştırma sürecinde 450 bitki kök çürüklüğüne yenik düşerken, hayatta kalan 50 bitki zor şartlarda test edilmeye devam edildi. Bu süreçte sağlam kalan 35 bitki, Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu’nda ve OMÜ kampüsünde çoğaltılıyor. Prof. Dr. Ümit Serdar, “Kök çürüklüğüne dayanıklı türleri belirleyerek ticari üretimde kullanmayı amaçlıyoruz. Sağlam kalan bitkiler hastalık taşıyabileceği için bunları dikkatle izliyoruz” dedi.
KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ VE KESTANE KANSERİNE ÇÖZÜM ARAYIŞI
Kök çürüklüğü ve kestane kanseri, ticari tarımda en çok karşılaşılan sorunlardan biri olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Serdar, dayanıklı türlerin çoğaltılmasının bu sorunların çözümünde etkili olacağını belirtti. Özellikle Betizac ve Marigoule gibi türlerin kanser ve zararlılara karşı dayanıklı olduğu tespit edildi. Serdar, bu türlerin doğru anaçlarla aşılanarak uzun ömürlü ve verimli hale getirileceğini açıkladı.
GAL ARISI İLE MÜCADELE
Son yıllarda kestane ağaçlarında büyük zarara yol açan gal arısı, araştırmaların bir diğer odak noktası oldu. Prof. Dr. Serdar, “Ali Nihat ve Akyüz gibi bazı türlerin gal arısına dayanıklı olduğunu gördük. Bu türler tescil edilerek üretime kazandırıldı” dedi.
ÖĞRENCİLERLE UYGULAMALI ÇALIŞMALAR
Araştırma süreçleri, OMÜ öğrencileri ve Tarım Topluluğu üyeleriyle de paylaşılıyor. Öğrenciler, istasyonda hem teorik hem de uygulamalı eğitim alarak araştırmalara katkı sağlıyor.


İhlas Haber Ajansı