Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), engelli bireylerin kampüs yaşamına tam ve eşit katılımını sağlamak amacıyla idari personeline yönelik kritik bir eğitim programına imza attı. Engelli Öğrenci Birimi tarafından düzenlenen "Kapsayıcı Üniversite Yaşam" başlıklı etkinlikte, üniversite genelinde hak temelli bakış açısının yaygınlaştırılması hedeflendi.
"ENGELLİLİK BİREYSEL EKSİKLİK DEĞİL, TOPLUMSAL BİR MESELEDİR"
Eğitim programı, Öğr. Gör. Dr. Uygar Bayrakdar'ın sunumuyla gerçekleştirildi. Bayrakdar, engellilik alanındaki modern yaklaşımları ele alarak şu temel başlıkları vurguladı:
- Yardım temelli anlayıştan, bireylerin haklarını önceleyen modele geçiş.
- İletişimde kullanılan dilin ayrımcılıktan arındırılması.
- Engelliliğin bireyin vücudundaki bir sorundan ziyade, çevresel ve yapısal düzenlemelerin eksikliğinden kaynaklanan toplumsal bir mesele olduğu vurgusu.
ÖĞRENCİ VE PERSONEL AYNI PANELDE BULUŞTU
Etkinliğin en dikkat çekici kısımlarından biri de Doç. Dr. Meryem Vural Batık moderatörlüğünde düzenlenen panel oldu. Engelli öğrenci temsilcilerinin de katıldığı panelde;
- Üniversite yaşamında karşılaşılan gerçek deneyimler paylaşıldı.
- İdari personelin hizmet sunumundaki iyi uygulama örnekleri konuşuldu.
- Kampüs içindeki erişilebilirlik ve geliştirilmesi gereken alanlar üzerine diyalog kuruldu.
ERİŞİLEBİLİR KAMPÜS HEDEFİ
OMÜ Engelli Öğrenci Birimi yetkilileri, bu tür eğitimlerin üniversitede eşitlik temelli bir akademik ve idari yapının inşası için hayati önem taşıdığını belirtti. Eğitim, personelin engelli öğrencilerle kurduğu iletişimi güçlendirirken, kampüsün sadece fiziksel değil sosyal anlamda da "erişilebilir" olmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
İhlas Haber Ajansı

