SON DAKİKA
01:30 Hürmüz Boğazı'nda savaş çanları: ABD ordusu İran'a giden gemiyi füzeyle vurdu 00:52 Aziz Yıldırım müjdeyi verdi! Prensipte anlaştık 00:32 Rusya: Ukrayna nükleer santrali kamikaze İHA ile vurdu! 00:09 Otobanda can pazarı: 4 araç birbirine girdi, ölüler var 23:48 Çin'den korkutan uyarı: Küresel nükleer çatışma riski artıyor 23:17 Yok böyle bir final Şampiyonlar Ligini kazanan takımı penaltılar belirledi 22:16 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Türkiye yabancı çöplüğü değil! 22:00 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yanıt 21:53 CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Ankara'da: Özgür Özel'in yanındayız 21:53 Özgür Özel'den İsmet İnönü'nün kabri başında dikkat çeken açıklama 21:47 Köpeğe çarpmamak isterken şarampole uçtu 21:35 Bolu'da iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı 21:30 Milyonlarca meme kanseri hastasını kemoterapiden kurtarabilir 21:27 Özgür Özel'den kurultay çağrısı 21:08 Bayram günü kahreden haber: 9 saat arayla cansız bedenleri bulundu 20:57 Özgür Özel’in Ankara'daki mitingine Samsun'dan katılan oldu mu? Samsun Milletvekili Murat Çan neden katılmadı? Jet açıklama geldi... 20:33 Samsun'un gururu dünya sahnesinde: OMÜ, NAFSA 2026 Fuarı'na damga vurdu! 20:21 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ tepkisi! İftiraları şimdi kendisi sahipleniyor 20:08 Bayram dönüşü dehşet! Tartıştığı sürücüyü darbetti 19:51 Samsun'da satılık arsa! Asarcık Belediyesi'nden milyonluk satış...
OMÜ'de Yapay Meralarla Yem Verimi 5 Kat Artacak

OMÜ'de Yapay Meralarla Yem Verimi 5 Kat Artacak

Hazır

Giriş: 12.06.2025 13:11 Güncelleme: 12.06.2025 13:18
OMÜ ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle geliştirilen yapay meralar, yem verimini 4-5 kat artırarak hayvancılığa ekonomik katkı sağlıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün iş birliğiyle hayata geçirilen TÜBİTAK destekli yapay mera projesi, hayvancılık sektöründe önemli bir dönüşüm başlatıyor. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, proje alanını ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı ve projenin stratejik önemine dikkat çekti.

YEM VERİMİ 4-5 KAT ARTACAK

TÜBİTAK-122O241 numaralı proje kapsamında kurulan yapay meraların, doğal meralara kıyasla 4 ila 5 kat daha fazla yem verimi sağladığı belirtildi. Bu modelle hem verimli bir besleme sistemi hedefleniyor hem de sürdürülebilir tarım uygulamaları destekleniyor.

EKONOMİK BİR ALTERNATİF SUNUYOR

Proje yetkilileri, hayvancılıkta yem giderlerinin toplam maliyetin %70-75’ini oluşturduğuna dikkat çekerek, yapay meraların üreticiye maliyet avantajı sunduğunu ifade etti. Bölgeye uygun bitki karışımlarıyla oluşturulan bu meralar, kaliteli ve bol yem sağlayarak süt ve et üretiminde ekonomik katkı oluşturuyor.

1 TON CANLI AĞIRLIK, 500 KG KARKAS ET ÜRETİLDİ

Kasım 2022’de başlayan proje kapsamında 2023 Nisan itibarıyla dönüşümlü otlatma sistemine geçildi. İlk veriler, 90 günlük otlatma döneminde hektar başına 1 ton canlı ağırlık ve 500 kilogram karkas et üretildiğini ortaya koydu.

SAĞLIKLI HAYVAN, TEMİZ ÇEVRE

Mera karışımlarında yer alan özel bitkiler sayesinde hayvan sağlığını destekleyen doğal içeriklerin kullanıldığı projede, kimyasal kullanımının azalmasıyla çevresel fayda da sağlanıyor. Bu model hem verimli hem de çevre dostu hayvancılığı destekliyor.

EKONOMİK ÖMRÜ 4-5 YIL

Projenin değerlendirmelerine göre, yapay meraların doğru yönetilmesi halinde ekonomik olarak 4-5 yıl kullanılabileceği ve bu sürede elde edilen gelirlerin, bölgenin ana tarım ürünlerine göre daha yüksek olduğu bildirildi.

 

İhlas Haber Ajansı

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap