SON DAKİKA
01:30 Hürmüz Boğazı'nda savaş çanları: ABD ordusu İran'a giden gemiyi füzeyle vurdu 00:52 Aziz Yıldırım müjdeyi verdi! Prensipte anlaştık 00:32 Rusya: Ukrayna nükleer santrali kamikaze İHA ile vurdu! 00:09 Otobanda can pazarı: 4 araç birbirine girdi, ölüler var 23:48 Çin'den korkutan uyarı: Küresel nükleer çatışma riski artıyor 23:17 Yok böyle bir final Şampiyonlar Ligini kazanan takımı penaltılar belirledi 22:16 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Türkiye yabancı çöplüğü değil! 22:00 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yanıt 21:53 CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Ankara'da: Özgür Özel'in yanındayız 21:53 Özgür Özel'den İsmet İnönü'nün kabri başında dikkat çeken açıklama 21:47 Köpeğe çarpmamak isterken şarampole uçtu 21:35 Bolu'da iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı 21:30 Milyonlarca meme kanseri hastasını kemoterapiden kurtarabilir 21:27 Özgür Özel'den kurultay çağrısı 21:08 Bayram günü kahreden haber: 9 saat arayla cansız bedenleri bulundu 20:57 Özgür Özel’in Ankara'daki mitingine Samsun'dan katılan oldu mu? Samsun Milletvekili Murat Çan neden katılmadı? Jet açıklama geldi... 20:33 Samsun'un gururu dünya sahnesinde: OMÜ, NAFSA 2026 Fuarı'na damga vurdu! 20:21 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ tepkisi! İftiraları şimdi kendisi sahipleniyor 20:08 Bayram dönüşü dehşet! Tartıştığı sürücüyü darbetti 19:51 Samsun'da satılık arsa! Asarcık Belediyesi'nden milyonluk satış...
OMÜ'den TİS açıklaması 

OMÜ'den TİS açıklaması 

Hazır

Giriş: 21.09.2022 18:03 Güncelleme: 30.05.2026 21:55
OMÜ Rektörlüğü, kampüs içinde bir süredir devam eden TİS eylemleri ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada maaş artışının yüzde 5 olmadığı, yüzde 42,35'i geçtiği savunuldu. 

ZAMLAR YANSITILIYOR 

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü tarafından bir süredir kampüs içinde Toplu İş Sözleşmesi(TİS)  zammı talep edip eylem yapan işçilerle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, gündeme getirilen üniversitenin yüzde 5 zam önerdiği söylemi reddedilerek yüzde 42,35’i geçen zam oranının maaşlara yansıtıldığı, tüm yasal hakların işçilere tanındığı savunuldu. 

OMÜ'den yapılan açıklamada, 
"Üniversitemizde 1802 işçimiz hizmet alım ihalesi kapsamında yüklenici
firma (taşeron) personeli olarak görev yapmakta iken 24 Aralık 2017 tarihli
Resmi Gazete’de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca
kadroya geçirilmiştir. Üniversitemizde 592’si eğitim iş kolunda, 1265 sağlık iş
kolunda olmak üzere toplam 1857 işçimiz görev yapmaktadır. OMÜ, personelin ve kurumun mevzuattan kaynaklanan haklarının korunması amacıyla 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanun hükümleri uyarınca 8 Nisan 2021 tarihinde Kamu İşveren
Sendikası olan Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasına (TÜHİS) üye olmuştur. Bu bağlamda işçilerimizin toplu sözleşmeden kaynaklanan talepleri TÜHİS ile işçi sendikası arasında yapılan görüşmeler sonucunda karara bağlanmaktadır. Üniversitemizde eğitim iş kolunda görev yapan işçilerimizin Toplu İş Sözleşmesi 30 Haziran 2022 tarihinde sona ermiş, yeni dönem için yetkili sendika ile üniversitemizin üyesi olduğu Kamu İşveren Sendikası (TÜHİS) arasında toplu iş görüşmeleri devam etmektedir. İşçilerimize Toplu İş Sözleşmesi gereğince her yıl Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez zam uygulanmaktadır. Bu kapsamda, üniversitemiz işçilerinin ücretlerine 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 37,35 oranında zam uygulanmıştır. İşçilerimizin zamlı maaşları 15 Temmuz 2022 tarihinde hesaplarına yatırılmış ve sonraki aylarda da yatırılmaya devam etmektedir. Uygulanan yüzde 37,35 oranında zam üzerine yine 1 Temmuz 2022’den geçerli olmak üzere toplu görüşme kapsamında TÜHİS tarafından ilaveten yüzde 5 zam önerilmektedir. Bu iki zam oranı dikkate alındığında anlaşılacağı üzere artış oranı iddia edildiği gibi yüzde 5 olmayıp yüzde 42,35’i geçmektedir "ifadelerini kullandı. 

'İŞÇİ HAKLARI  GÜVENCE ALTINDA'

İşçilerin yasal haklarının verildiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi; "Ayrıca 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren '2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü' çerçevesinde öngörülecek ücret zamları ve enflasyon farkı ayrıca ücretlere yansıtılacaktır. Diğer taraftan işçilerimizin ücretlerine ilave olarak; sosyal yardım, yakacak
yardımı, yemek yardımı, taşıt yardımı, öğrenim yardımı, bayram yardımı, aile ve
çocuk yardımı, özel durumlara ilişkin sosyal yardımlar, iş riski/yıpranma tazminatı,
sorumluluk tazminatı, denge tazminatı başlıkları altında ilave ödemeler de
yapılmaktadır. Ayrıca 6772 sayılı Kanun gereği Cumhurbaşkanlığı kararı ile işçilere yılda 52 yevmiye ilave ikramiye ve toplu iş sözleşmesi gereği her yıl Mart ayında 28, Kasım
ayında 27 günlük akdi ikramiye olmak üzere yılda toplam 107 günlük yevmiye
ödenmektedir. Üniversitemiz bünyesinde her kademede görev yapan işçi, memur, akademik personel olmak üzere tüm personelin özlük hakları Kanun, Tüzük ve Yönetmelikler çerçevesinde güvence altındadır. Uygulanacak ücret politikası ve zam oranlarında diğer sınıflarda görev yapan personel arasında ücret adaletinin sağlanması çalışma barışı açısından son derece önemlidir. Anayasa ve Yasalarımızda güvence altına alınmış demokratik hak ve eylemlere saygı duymakla birlikte; toplu görüşme sürecine katkı sağlamayan, demokratik hak arayışının sınırlarını aşarak Üniversitemizin tüzel kişiliğinin ve üst yönetiminin kişilik haklarına saldırı teşkil eden açıklamalarla ilgili haklarımızı saklı tuttuğumuzu bildirir, işçilerimizin durumlarının daha da iyileştirilmesine yönelik çaba içerisinde olduğumuzu kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız "denildi. 

Zekeriya FIRAT 
 

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap