OMÜ Tarım Teknolojilerinde Pilot Üniversite Seçildi: Yapay Zekalı Çiftlik Geliyor
Paylaş

OMÜ Tarım Teknolojilerinde Pilot Üniversite Seçildi: Yapay Zekalı Çiftlik Geliyor

Ekleme: 27.03.2026 18:12 Güncelleme: 03.06.2026 18:05

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, YÖK ve TÜME iş birliği protokolü kapsamında 10 pilot üniversiteden biri seçildiklerini belirterek "Yapay Zekâ Tabanlı Otonom Çiftlik" müjdesini verdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Türkiye’nin tarım ve hayvancılık geleceğini şekillendirecek dev bir projenin ana paydaşlarından biri oldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Tarım Teknolojileri Kümelenmesi (TÜME) arasında imzalanan tarihi protokol kapsamında OMÜ, tarım teknolojileri alanında seçilen 10 pilot üniversite arasında yer alarak stratejik bir konuma yükseldi.

40 BİN GENCE ULAŞILACAK, VERİMLİLİK ARTACAK

Burdur’da YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın katılımıyla gerçekleştirilen imza töreninde, tarım ve hayvancılık sektöründe verimliliği artırmak ve 40 bin genci bu ekosisteme dahil etmek hedeflendi. Törene katılan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, üniversitenin bu süreçteki vizyoner projelerini kamuoyuyla paylaştı.

REKTÖR AYDIN: "YAPAY ZEKÂ TABANLI OTONOM ÇİFTLİK KURUYORUZ"

Protokolün OMÜ’nün akademik birikimini yüksek teknolojiyle buluşturacağını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Fatma Aydın, şu değerlendirmelerde bulundu:

"10 pilot üniversiteden biri olarak yer almak, tarım teknolojileri çalışmalarımızı ileriye taşıma fırsatı sunmuştur. TEKNOFEST ruhuyla beslenen bu Ar-Ge ve inovasyon iş birliği sayesinde, otonom sistemleri sahaya aktaracağız. Hayata geçireceğimiz ‘Yapay Zekâ Tabanlı Otonom Eğitim ve Araştırma Çiftliği’ projesiyle öğrencilerimize uygulamalı bir eğitim ortamı sunarken, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştireceğiz."

BÖLGESEL KALKINMADA YENİ İVME

Projenin gıda arz güvenliğine ve bölgesel kalkınmaya büyük katkı sağlayacağını belirten Aydın, "Bu vizyoner yaklaşımı ortaya koyan YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a ve ev sahipliği için MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar’a teşekkür ediyorum. Bu protokolün üniversitemiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.