40 yıllık öğretim üyesi olan Prof. Dr. İsa Doğan, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeliği görevini sürdürdüğü sırada, OMÜ Rektörlüğü’nün çeşitli iddiaları nedeniyle ihraç istemiyle 2018 yılında Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) şikayet edildi. YÖK Disiplin Kurulu, 3 Ocak 2018’de Prof.Dr. Doğan'ın işine son verdi.
1. İdare Mahkemesi'ne açtığı davada işlemin yürütmesinin durdurulması yönünde karar aldırmasına rağmen görevine dönemediğini söyleyen Prof.Dr. Doğan, Samsun 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği oybirliği kararı ile dava konusu işlemin iptaline karar verildiğini, mahkemenin kendisinin uğradığı parasal değerlerin kendisine verilmesine hükmettiğini vurgu yaptı.

İHRAÇ ETTİLER SAVUNMAMI ALMADILAR
Başından geçenleri anlatan Prof. Dr. Doğan, OMÜ yönetiminin yaptığı usulsüz atamalara karşı çıktığı ve şikayet ettiği için kendisinden kurtulmaya çalıştıkları iddiasında bulundu. OMÜ Rektörlüğü’nün ihraç istemiyle kendisini 2018 yılında da YÖK’e şikâyet ettiğini belirten Prof. Doğan, "Aynı suçlamaları yaptılar. Hepsine belgelerle yazılı savunma yaptım. Ancak YÖK Disiplin Kurulu 3 Ocak 2018'de benim işime son verdi. Ben de Samsun Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi’ne dava açtım. Mahkeme, 22.04 2019 tarihinde beni haklı bularak telafisi güç zararlara neden olabileceğini belirterek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ben de görevime geri döndüm. 5 ay sonra ise OMÜ ve YÖK yönetimi mahkemenin bu kararını hiçe sayarak dava bitmeden beni tekrar ihraç etti, savunmamı bile almadı" dedi.
33 KİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Doğan şöyle devam etti; "Bende bu hukuksuz davranışlar nedeniyle OMÜ ve YÖK yönetiminden 33 kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundum. İdare Mahkemesine yeniden dava açtım. Samsun 2. İdare Mahkemesi 15 Kasım 2019 tarihinde oybirliğiyle verdiği karar ile ‘dava konusu işlemin iptaline’ karar verdi" dedi.

Mahkemeden hukuka aykırı işlem tespiti
Samsun 2. İdare Mahkemesi kararı özetle şöyle:
“(…) davacının, ticari faaliyet gösteren özel bir kız pansiyonu işlettiği, kendisinin de bu kuz pansiyonunda kaldığı, pansiyon adına makbuz vermeksizin elden para aldığı, şahsından ders alan öğrencileri özel pansiyonda kalma noktasında yönlendirdiği iddialarına yönelik olarak eksik inceleme ve araştırma sonucu hazırlanan soruşturma raporuna dayanılarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.
Öte yandan, davacı hakkında yapılan soruşturmada, disiplin cezasına konu eylemin sübut bulduğunun açık ve net olarak ortaya konulmadığı dikkate alındığında, hukuka aykırı olduğu tespit edilen dava konusu işlem nedeniyle davacının yoksun kaldığı parasal haklarının davalı idare tarafından davacıya ödenmesi gerektiği de açıktır." Cemil CİĞERİM