Osman Gazi Karadeniz'de Gaz Üretimini İkiye Katlayacak

Osman Gazi Karadeniz'de Gaz Üretimini İkiye Katlayacak

Hazır

Giriş: 27.05.2025 23:30 Güncelleme: 27.05.2025 22:58
Enerji Bakanlığı, Karadeniz’de doğal gaz üretimini iki katına çıkaracak “Osman Gazi” yüzer üretim platformunun 1 Haziran’da Filyos Limanı’na ulaşacağını ve 10 milyon metreküp gaz transfer kapasitesine sahip olduğunu duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'nin ilk yüzer üretim platformu olan Osman Gazi’nin Karadeniz’deki doğal gaz üretimini iki katına çıkaracağını açıkladı. Platformun, 10 milyon metreküp günlük transfer kapasitesi ile Türkiye’nin enerji arz güvenliğine katkı sağlaması bekleniyor.

BAKANLIKTAN PAYLAŞIM: "HEDEF TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE"

Bakanlık, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Yeni dönemin adı: Osman Gazi, Rota: Karadeniz, Hedef: Tam Bağımsız Türkiye! Türkiye'nin ilk yüzer üretim platformu Osman Gazi, Karadeniz'deki doğal gaz üretimimizi iki katına çıkaracak."

DEVASA TEKNİK ÖZELLİKLER

Osman Gazi platformu 298,5 metre uzunluğa, 56 metre genişliğe ve 29,5 metre derinliğe sahip. Platformda 140 kişilik personel görev yapabilecek. İşlenen doğal gaz, 161 kilometre uzunluğundaki ana iletim hattı ile karaya ulaştırılacak ve ulusal şebekeye verilecek.

  • Maksimum gaz işleme kapasitesi: 10,5 milyon m³/gün
  • Maksimum gaz transfer kapasitesi: 10 milyon m³/gün

BOĞAZ GEÇİŞİ 29 MAYIS'TA, VARIŞ 1 HAZİRAN’DA

Yenileme çalışmaları kapsamında 26 Eylül 2024’te Çanakkale’de kuru havuza alınan platform, yaklaşık 8 aylık sürecin ardından yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Osman Gazi, 29 Mayıs’ta İstanbul’un Fethi’nin yıl dönümünde İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e uğurlanacak.

Geçiş sırasında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı römorkörler platforma eşlik edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da platformu Dolmabahçe Sarayı'ndan Karadeniz'e uğurlayacak.

FİLYOS LİMANI’NA 1 HAZİRAN’DA YANAŞACAK

Osman Gazi platformunun, 1 Haziran 2025’te Filyos Limanı’na yanaşması ve Karadeniz gaz sahasında üretime katkı sağlaması planlanıyor. Türkiye, bu platform ile enerji bağımsızlığı hedefinde önemli bir adım daha atmış olacak.

 

Anadolu Ajansı

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap