İnsan Ömrü 150 Yıl Olsaydı Ne Olurdu? Şok Eden Kanser Öngörüsü!
Paylaş

İnsan Ömrü 150 Yıl Olsaydı Ne Olurdu? Şok Eden Kanser Öngörüsü!

Ekleme: 28.02.2026 11:10 Güncelleme: 31.05.2026 00:21

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, kanserin biyolojik yaşlanma süreciyle ilişkisini ve önlenebilir risk faktörlerini detaylarıyla anlattı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, kanserin biyolojik yaşlanma süreciyle doğrudan ilişkili olduğunu belirterek çarpıcı bir tespitte bulundu. Yaşayan her hücrenin nihayetinde kansere dönüşme potansiyeli taşıdığını vurgulayan Özkaya, "Bugün şunu biliyoruz ki yaşayan her hücrenin sonu kanser. Sadece hangi organ ve ne zaman ortaya çıkacağını bilmiyoruz" dedi.

SİGARA KANSER YAŞINI ERKENE ÇEKİYOR

İnsan ömrünün 150-170 yaşlarına kadar uzaması durumunda, başka bir sebepten ölmeyen her bireyde kanser gelişeceğinin öngörüldüğünü ifade eden Özkaya, genetik kodların ve yaşam tarzının bu süreci belirlediğini söyledi. Sigara ve kanserojen maddelerin bu süreci hızlandırdığına dikkat çeken Özkaya, "Örneğin 150 yaşında akciğer kanseri gelişecek bir kişi, sigara içiyorsa bu yaş 100’e düşebilir. Ailede kanser öyküsü varsa 45 yaşından sonra her an riskle karşı karşıya kalınabilir" uyarısında bulundu.

YENİ VAKALARIN YÜZDE 37’Sİ ÖNLENEBİLİR NEDENLERDEN

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2022'deki vakaların yüzde 37'sinin önlenebilir nedenlerle ortaya çıktığını belirten Özkaya, her üç kanserden birinin yaşam alışkanlıklarıyla engellenebileceğini vurguladı. Tütün kullanımının tüm vakaların yüzde 15'inden tek başına sorumlu olduğunu ifade eden Özkaya, erkeklerde önlenebilir risk oranının yüzde 45 ile kadınlardan daha yüksek olduğunu dile getirdi. Özellikle akciğer, mide ve rahim ağzı kanserlerinin aşılama ve enfeksiyon kontrolüyle büyük oranda engellenebileceğini hatırlattı.

KANSERLE MÜCADELEDE ERKEN TANININ GÜCÜ

Mücadele sürecini korunma, erken tanı ve ileri evre tedavi olarak üç aşamaya ayıran Prof. Dr. Özkaya, halk arasındaki yanlış inanışlara da değindi. "Toplumda ‘kanser bıçak değerse yayılır’ gibi yanlış bir inanış var. Eğer kanser erken evrede yakalanmışsa, ameliyatla tamamen kurtulmak mümkündür" diyen Özkaya, KETEM ve Sağlıklı Hayat Merkezleri’ndeki ücretsiz tarama programlarının hayati önem taşıdığını belirtti. İleri evrelerde ise hedefe yönelik kişiye özel tedavilerle yaşam kalitesini artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

 

İhlas Haber Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.