Rusya’nın Novgorod Bölgesi’nde yaşayan bir ev sahibi, 27 Ekim sabahı büyük bir şok yaşadı. Gökyüzünde görülen parlak, yeşilimsi bir meteor, atmosfere girdikten sonra parçalanarak bir evin çatısına isabet etti. Çatıda açılan büyük delik, olayın boyutunu gözler önüne serdi.
UZAY ENKAZI SANILDI, METEOR ÇIKTI
Sabah 06.30 sularında gerçekleşen olayda, çevre halkı gökyüzünde büyük bir yeşilimsi uzun kuyruklu ateş topu gördüklerini ve duydukları patlamalar üzerine düşen cismin bir uzay enkazı olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Ancak olay yerine gelen Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı Vernadsky Jeokimya ve Organik Kimya Enstitüsü (GEOKHI) araştırmacıları, incelemeler sonucunda cismin, atmosferde parçalanan büyük bir gök cismi (meteor) olduğunu doğruladı.
METEOR VE HASARLI ÇATI MÜZEYE KALDIRILDI
Araştırmacılar Konstantin Ryazantsev ve Dmitry Sadilenko, düşen parçaları incelemek üzere olay yerine intikal etti. Ev sahibinin çatısına isabet eden parça sayesinde meteor kolaylıkla bulunabildi.

Bilim insanları, yaşanan olayın önemini vurgulamak amacıyla, hem meteorun parçasını hem de çatının hasarlı kısmını sergilenmek üzere kaldırma kararı aldı. Bu parçalar, ilerleyen süreçte Dedovsk Evren Tarihi Müzesi’nde ziyaretçilere sunulacak.
Haber Merkezi