Sağlık Bakanlığı, ilaç tedarikinde yaşanan sorunları kalıcı olarak çözmek amacıyla yeni fiyatlandırma modelleri üzerinde çalışıyor. Beş farklı alternatifin değerlendirildiği sistemle özellikle onkoloji başta olmak üzere kritik alanlarda ilaç kesintilerinin önlenmesi hedefleniyor.
BEŞ FARKLI FİYATLANDIRMA MODELİ MASADA
Bakanlığın üzerinde çalıştığı düzenlemeler arasında eşdeğer ürünler için yeni fiyat politikası, çapraz kur uygulaması, birim fiyat modeli, biyoteknolojik ve biyobenzer ürünlerin yeniden fiyatlandırılması ile imal eşdeğer ürünler için özel düzenlemeler bulunuyor. Ayrıca dönemsel euro değerinin dikkate alınması ve fiyat koruma kapsamındaki ürünlerin ayrıştırılması da gündemde.
YERLİLİK ORANI ARTIRILACAK
Yeni model ile birlikte yerli üretimin desteklenmesi, ithalata olan bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) verilerine göre, 2024’te ithal ilaçların oranı kutu bazında yüzde 8,2 iken, tutar bazında yüzde 43,3 olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde yerli imal ilaçların oranı kutu bazında yüzde 91,8, tutar bazında ise yüzde 56,7’ye yükseldi.
2015’E GÖRE YERLİ ÜRETİM YÜKSELDİ
2015 verileriyle kıyaslandığında, yerli üretimde artış yaşandığı, ithalat oranlarında ise gerileme olduğu dikkat çekiyor. Bakanlık bu eğilimi güçlendirmeyi ve ilaç arz güvenliğini sağlamayı hedefliyor.
TÜKETİMDE ONKOLOJİ İLAÇLARI İLK SIRADA
İlaç tüketiminde en büyük payı yüzde 17,2 ile onkoloji ilaçları alıyor. Onu yüzde 7,4 ile antibiyotikler, yüzde 6,7 ile kan ürünleri, yüzde 6,6 ile kardiyovasküler ilaçlar ve yüzde 6,1 ile antidiabetikler izliyor. Sinir sistemi ilaçları ise yüzde 5’lik oranla en düşük paya sahip.
Haber Merkezi