Ekonomi

Samsun Bafra pirincinde yeni sezon: Çiftçinin gözü fiyatta

Samsun’un Bafra ilçesinde 165 bin dekar alanda ekimi yapılan çeltiğin hasadı için geri sayım başladı. Hasat öncesi çiftçinin gözü fiyatlar ve yeni sezon beklentilerine çevrildi.

2 dk okuma
Samsun Bafra pirincinde yeni sezon: Çiftçinin gözü fiyatta
Paylaş

Samsun’un Bafra ilçesinde çeltik sezonunda hasat hazırlıkları devam ediyor. Bafra Ovası’nda bu yıl 165 bin dekar alanda ekimi yapılan çeltiğin hasadına kısa süre kaldı.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, çeltik tarlalarında incelemelerde bulunarak üreticilerin yaşadığı sorunlar ve sezon beklentileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

BAFRA’DA 165 BİN DEKAR ALANDA ÇELTİK ÜRETİMİ

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra, 19 Mayıs, Alaçam ve Yakakent ilçelerinde toplam yaklaşık 235 bin dekar kayıtlı çeltik ekim alanı bulunduğunu söyledi.

Bu alanın 165 bin dekarının Bafra ilçesinde yer aldığını belirten Tosuner, Bafra Ovası’nın Türkiye’nin önemli çeltik üretim merkezlerinden biri olduğunu ifade etti.

HASAT TARİHİ BELLİ OLDU

Bafra Ovası’nda çeltik hasadının 20 Eylül ile 20 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Üreticiler, hasat döneminin başlamasıyla birlikte ürün kalitesi ve piyasa fiyatlarını yakından takip edecek.

ÇİFTÇİNİN GÖZÜ FİYAT VE MALİYETLERDE

Bu sezon hava şartlarının üretimi etkilediğini belirten Osman Tosuner, soğuk ve yağışlı geçen dönemin bazı alanlarda otlanmaya neden olduğunu ve çiftçilerin bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Tosuner, 2027 üretim sezonunda çiftçilerin daha verimli ve sürdürülebilir üretim yapabilmesi için yaşanan sorunlara ilişkin bir dosya hazırladıklarını aktardı.

Çeltik üretiminde girdi maliyetlerinin dikkate alınarak fiyatların hasat başlamadan önce belirlenmesini talep ettiklerini belirten Tosuner, açıklanacak fiyatın üreticilerin gelecek dönem planlamasında önemli rol oynayacağını ifade etti.

BAFRA PİRİNCİ KALİTESİYLE ÖNE ÇIKIYOR

Bafra pirincinin aroma ve kalite özellikleriyle öne çıktığını belirten Tosuner, Bafra’nın Türkiye’de çeltik üretiminde Edirne’nin ardından ikinci sırada bulunduğunu kaydetti.

Tosuner, çeltik hasadının üreticiler için bereketli ve kazançlı geçmesini diledi.

KaynakAnadolu Ajansı

Yorumlar (0)

Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

Bu içerik için henüz onaylanmış yorum yok.