Samsun Büyükşehir Belediyesi Eski Genel Sekreter Yardımcısından veryansın
Paylaş

Samsun Büyükşehir Belediyesi Eski Genel Sekreter Yardımcısından veryansın

Ekleme: 10.09.2021 10:40 Güncelleme: 30.05.2026 21:55

Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, sosyal medya hesabından Büyükşehir Belediye Başkanı Demir'e ağır eleştiriler yöneltti. Yurt, Başkan Demir'i şehircilik ilkelerine aykırı projeler yapmakla suçladı. 

Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz döneminde Fen İşleri Daire Başkanlığı ve sonrasında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunan Mustafa Yurt, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in projelerini eleştirdi. 

Çiftlik Caddesi'nin trafiğe açılmasından  Kültür Parkı'na Kent Yönetim Merkezi ile Terminal yapılmasına, Cumhuriyet Meydanı dönüşümünden ilçe minübüslerinin yeniden kent merkezine kadar girmesi ile ilgili birçok kararı eleştiren Eski Genel Sekreter Yardımcısı Yurt, Başkan Mustafa Demir'i şehrin üst mahallelerindeki çarpık ve gecekondu yapılarını yıkıp kentsel dönüşüm yapmaya davet etti. 

Büyükşehir Belediyesi Eski Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, sosyal medyadan yaptığı açıklamada şunları kaydetti; "Burada hiç kimse köken tartışması yapmıyor. Eğer yazılar dikkatli okunursa, 19 yıl üst üste AK Parti'den belediye başkanlığı yapmış ve ünü şehirde yaptıklarıyla yurt dışına bile taşmış eski belediye başkanının yaptığı eserlerin, bir bir ortadan kaldırılması, şehircilik adına koyduğu ilke ve kararların bir bir yok sayılmasından bahsediliyor. Size sadece üç soru soruyorum. Sizinde uzmanlık alanınız.

ÇİFLİK CADDESİ ELEŞTİRİSİ 

1-Geçmişte Çiftlik Caddesi'nde yapılan milyonlarca liralık o canım anam doğal taş kaplamaları, aydınlatma sistemlerini, oturma banklarını, yeşil bitki saksılarını, reklam raketlerini, söküp atarak,  asfalt kaplama yaptılar ve taşıt trafiğine açtılar. Doğal taş plak kaplama,  engelli iz yolları, oturma bankları, aydınlatma sistemleri peyzaj ve rekreasyon düzenlemeleri ile; İnsanlar için eğlence, stres atma, gezinti, oturma, dinlenme, eğlenme alanları ile adeta şölen yeri gibi kullanılan ve tüm gelişmiş dünya kentlerinde de bulunan, bu yayalaştırılmış şölen bölgesini, taşıt trafiğine açma kararı doğru mudur? Harcanan onca paranın çöpe atılması kamu zararı değilmidir? Şayet bu paralar, karar vericilerin cebinden çıksaydı buna cüret edebilir miydi? Hali hazırda ağzına kadar araçlar tarafından otopark haline dönüşen ve yayaların gezmesine bile imkan kalmayan çiftlik caddesinde, şimdi esnafın başı göğe erdimi ?

KÜLTÜR PARKI NEDEN YIKTINIZ?

2-Siz bilmezsiniz belki; Eski kamyon garajı, toptancılar hali ve Bafra garajının olduğu yerdeki ucube ve çirkin yapılar, binbir güçlükle, ve çeşitli illegal yapılar ilede mücadele sonucu yıkılmış idi. Yıkılarak kaldırılan ve temizlenen bu saha, rekreasyona tabi tutularak,  halkın ve şehrin nefes alması sağlanmış idi. Türlü bedeller ödenerek temizlenmiş ve şehrin bir nevi akciğeri konumundaki bu yeşil alanlara yeniden bina, tesis ve minibüsleri sokmanın bir mantığı var mıdır? Bu sıradan bir akıl ile bile izah edilebilir mi? Üstelik kıyı kenar çizgisi içinde kalan ve yapılaşmaya da kapalı alanda. 

İLÇE MİNİBÜSLERİ İLE TRAFİKTE KAOS GELİYOR 

3-Gelişmiş şehircilik adına çağdaş bir ulaşım sistemi olan, hafif raylı sistem getirildi bu kente. Uzmanlara hazırlatılan kent ana ulaşım master planı çerçevesinde, doğu, batı ve güney ilçelerden gelen minibüslerin son durak yerleri de bu plan dahilinde raylı sistem ile entegre olacak şekilde belirlendi. Böylelikle hem minibüslerin şehir içindeki trafik kargaşası ve yoğunluğu azaltıldı, hemde hafif raylı sistemin rantabl olarak işletilmesi ve yolcu ile beslenmesi amaçlanmış idi. Şimdi ne yapılmak isteniyor? Yine AK Parti'den seçilen Mustafa Demir, bilime bile aykırı bir şekilde ve bu sistemi yok sayarak, binbir güçlükle oluşturulan yeşil alan içine ve kıyı kenar çizgisi içinde kalan rekreasyon alanı içine, ilçe minübüslerinin kent içine girmesi için minibüs terminali inşa ediyor. Peki yarın ne olacak biliyormusunuz? Ben söyliyeyim; 

a) Kent içinde korkunç bir minibüs trafiği karmaşası ve terörü yaşanacak.

b)Hafif raylı sistem, ilçelerden gelecek yolcular ile artık beslenemiyeceği için zarar edecek. Bu zararı kim nasıl karşılayacak peki? Suya hergün yapılan zam bu zararları karşılayabilir mi? Kentin on yıllar boyunca  alacağı yatırımların,  artık yapılmamasına  neden  olmayacak mı? Neticede bu şehirde yaşayan hiç bir kişi, iki buçuk yıldır Samsun’da yaşanan olumsuzluklara, Trabzonspor-Samsunspor rövanş maçı gibi bakmamalıdır. Bu doğru bir yaklaşım da değildir.

Şayet;Mustafa Demir başkan, bu şehirde birşeyleri yıkıp yeniden  yapmak istiyorsa, öncelikle şehrin üst mahallelerindeki  çarpık ve gecekondu yapıları yıkıp kentsel dönüşümü yapsın. 
Otopark bahanesiyle rantı yüksek Cumhuriyet Meydanı ve Çiftlik Caddesi çevresinde değil. Bizde görelim ve alkışlayalım. "

SBB Başkanı Mustafa Demir 

İŞTE O PAYLAŞIM; 

Haber: Zekeriya FIRAT

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.