SON DAKİKA
01:30 Hürmüz Boğazı'nda savaş çanları: ABD ordusu İran'a giden gemiyi füzeyle vurdu 00:52 Aziz Yıldırım müjdeyi verdi! Prensipte anlaştık 00:32 Rusya: Ukrayna nükleer santrali kamikaze İHA ile vurdu! 00:09 Otobanda can pazarı: 4 araç birbirine girdi, ölüler var 23:48 Çin'den korkutan uyarı: Küresel nükleer çatışma riski artıyor 23:17 Yok böyle bir final Şampiyonlar Ligini kazanan takımı penaltılar belirledi 22:16 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Türkiye yabancı çöplüğü değil! 22:00 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yanıt 21:53 CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Ankara'da: Özgür Özel'in yanındayız 21:53 Özgür Özel'den İsmet İnönü'nün kabri başında dikkat çeken açıklama 21:47 Köpeğe çarpmamak isterken şarampole uçtu 21:35 Bolu'da iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı 21:30 Milyonlarca meme kanseri hastasını kemoterapiden kurtarabilir 21:27 Özgür Özel'den kurultay çağrısı 21:08 Bayram günü kahreden haber: 9 saat arayla cansız bedenleri bulundu 20:57 Özgür Özel’in Ankara'daki mitingine Samsun'dan katılan oldu mu? Samsun Milletvekili Murat Çan neden katılmadı? Jet açıklama geldi... 20:33 Samsun'un gururu dünya sahnesinde: OMÜ, NAFSA 2026 Fuarı'na damga vurdu! 20:21 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ tepkisi! İftiraları şimdi kendisi sahipleniyor 20:08 Bayram dönüşü dehşet! Tartıştığı sürücüyü darbetti 19:51 Samsun'da satılık arsa! Asarcık Belediyesi'nden milyonluk satış...
Samsun'da ağlara takılan atıkları topluyor, geri dönüşüme kazandırıyor

Samsun'da ağlara takılan atıkları topluyor, geri dönüşüme kazandırıyor

Hazır

Giriş: 11.09.2023 15:34 Güncelleme: 11.09.2023 15:36
Samsun'da yaşayan ve Karadeniz'in sularında balıkçılık yapan Adem Malkoç, denizden balık ağlarıyla çıkan çöpleri 7 yıldır teknesinde biriktirerek geri dönüşüme kazandırıyor.

Samsun'da babası ve kardeşleriyle yaklaşık 30 yıldır balıkçılık yapan Adem Malkoç (53), denizde artan evsel atıkların balıkların üreme yataklarını kapatması nedeniyle ağlarına takılan çöpleri toplamaya başladı.

Teknesinde topladığı atıkları kıyıdaki çöp kutularına atan Malkoç, bazı malzemeleri de hurdacılara veriyor.

Adem Malkoç, yıllardır ekmeklerini kazandıklarını denizleri ve içindeki canlı türlerini korumak istediklerini söyledi. Balıkların üreme sahalarının üzerini kapladığını gördüğü günden beri atıkları toplamaya çalıştığını anlatan Malkoç, "Ağlarla gelen çöpleri balıkların içinden topluyoruz, daha sonra teknenin kenarındaki kovalara dolduruyoruz. Oradan da geri dönüşüme gidiyor. Ben yaklaşık 7 yıldan beri teknemde çöp topluyorum" dedi.

ÇÖPLER, ÇUVALLAR BALIĞA ENGEL OLUYOR

Çöp ve çuvalların deniz tabanını örttüğü alanlar olduğunu belirten Malkoç, şöyle devam etti: "Örneğin Barbunya balığı denizin tabanını karıştıran bir balık. Mineralleri oradan topluyor. Bu çöpler beni rahatsız etti. Çöpler, çuvallar balığa engel oluyor. Denizden lastik, çuval, çöp poşetleri, pet şişeler, naylon ve demir parçaları çıkıyor. Deniz bizim geleceğimiz, her şeyimiz. Yaklaşık 7 yıldır bayağı bir çöp topladım."

"ÖRNEK OLURSAM KİMSE DENİZE ÇÖP ATMAZ

Denize atılan her şeyin balıkçılar tarafından mutlaka bir gün bulunduğunu ifade eden Malkoç, "Ben toplarsam yarın örnek olur başkası da toplar ve doğa kendini düzene sokar. Vicdanen denizdeki çöp beni rahatsız ediyor. Ben çalıştığım yerin temiz olmasını istiyorum. İmkan meselesi, kendi teknemde bu kadar yapabiliyorum" diye konuştu.

'DENİZE ÇÖP ATMAYIN'

Adem Malkoç, ağlarına takılan pet şişe, çöp poşeti gibi atıkları teknesinde toplayarak Karadeniz'in temiz kalması için uğraşıyor.

Adem Malkoç, şöyle konuştu; "Balıkçılar denizin geleceğini koruyor. Çöpleri atmıyorum, toplayıp götürüyorum. Her teknede çöp kovası var. Deniz hepimizin malı ve balıkların da yuvası. Mesela Tekir balığı dipte plankton arar. Çuval denizin tabanını örterse beslenemez. Denize umarsızca çöp atılmaması lazım."

 

 

Anadolu Ajansı

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap