Samsun Berberler Odası Başkanı Zabit Pilan, eskiden 'çocuğum sanat sahibi olsun, eli ekmek tutsun, bir şeyler öğrensin' anlayışının günümüzde artık olmadığını, berberlerin 'çırak bulamaz' hale geldiğini söyledi.
Çıraklık geleneğinin birçok mesleğin yaşatılmasında en önemli konu olduğunu belirten Zabit Pilan, "Günümüzde birçok anne baba, 'aman çocuğum ezilmesin' düşüncesiyle çocukları boş boş otursa dahi bir yerde yetişmesi ve iş sahibi olması için çırak olarak yönlendirmiyor. Artık gençler zanaat olarak tanımladığımız el becerisi ile yapılan meslekleri edinmek istemiyor" dedi. Pilan, "Ustalar, sanatlarını bir sonraki nesile aktaracak eleman bulmakta güçlük çekiyor" diye konuştu.

AİLELERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR
Berberler Odası Başkanı Pilan, şöyle konuştu; "Çocuklarımız sokakta geziyor. Ailelere çok iş düşüyor. Tamirci, kaportacı, berber ve mobilyacılar çırak arıyor. Eskiden çıraklık okulunda 10 dersliğimizde eğitimler sürerken, şimdi bu sayı bir dersliğin bile altına düşmüştür. Eskiden çocuk okuyamıyorsa, iyi bir sanata verme, yönlendirme anlayışı hakimken bu durum çok değişti. Aile olarak çocuklarımıza sahip çıkmalıyız. Çünkü biz sahip çıkmazsak bizim yerimize kötü niyetli insanlar sahip çıkıyor. Çocukların iş güç sahibi olmaları ve şimdiden hayatı tanıyabilmeleri için tercih edilen meslek dallarında çırak olarak yetişmelerini sağlamalı ve desteklemeliyiz. Çocuklarımız hem okuyup hem de aynı zamanda bir meslek dalında gayet rahat bir şekilde çıraklık veya staj görebilirler. Devletimiz çıraklara üstelik maaş veriyor. Hem çıraklık okuluna giderek lise diploması alıyor hem de bu süreçte belirli bir miktar ücretle çocuklar destekleniyor."
SamsunSonHaber