Samsun'da Hükümetin Teklifi Kamu İşçisini Memnun Etmedi
Paylaş

Samsun'da Hükümetin Teklifi Kamu İşçisini Memnun Etmedi

Tez-Koop-İş ile Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası, kamu işçisi toplu iş sözleşmesi kapsamında hükümet tarafından verilen yüzde 24’lük ve diğer 6 aylarda gerçekleşen enflasyon teklifi işçiyi memnun etmediğini savundu. Açıklamada talepler ilet...

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ve Türkiye genelindeki kamu kuruluşlarında çalışan işçilerin özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik hak talepleriyle ilgili Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şubesi ile Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası Samsun İl Başkanlığı, ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada, Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın ile Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası Samsun İl Başkanı İrfan Kalyoncu’nun yanı sıra sendikaların il yönetimlerinden temsilciler bulundu.

TÜRK-İŞ Konfederasyonunun aldığı iş bırakma kararı sonrasında Kamu Çerçeve Protokolünde hükümet tarafından kamudaki işçilere yönelik verilen teklifin işçi kesimini memnun etmediğinin ifade edildiği basın açıklamasında, üniversite yönetimiyle masaya oturularak, ülkenin ekonomik gerçekliği doğrultusunda işçi ücretlerinde makul bir rakamın belirlenmesine yönelik teklifte bulunulacağı belirtildi.

Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın (Sağda)
Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası Samsun İl Başkanı İrfan Kalyoncu (Solda)

BİRLİKTE HAREKET EDERSEK KAZANABİLİRİZ 

Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası Samsun İl Başkanı İrfan Kalyoncu şu değerlendirmeyi yaptı; "Türk-İş’e bağlı olarak 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğünde yetkili iki sendikanın almış olduğu eylem kararı, 1.5 ay önceki alınan eylem kararının son aşamasındaki uygulamanın değerlendirilmesi ve bundan sonraki süreçte yaşanacak ücret zamlarıyla alakalı alacağımız eylem kararlarında birlikte hareket etmek amacıyla alınmıştır. Türkiye genelindeki son eylemimizde bize destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Ancak birlikte hareket edersek kazanabiliriz."

VERGİ DİLİMİ MAAŞI DÜŞÜRECEK

İrfan Kalyoncu, "Hükümetin sunduğu zam teklifi ilk 6 aylık dönem itibariyle yüzde 24’e çıkarıldı. Bu oran yeterli değildir. Yapılan teklifte ikinci 6 ayda ise ‘enflasyon farkı ve bundan sonraki aylarda da çıkan enflasyon uygulanacaktır’ ibaresi vardı. Türk-İş’in açıklamasında yan ödemelerin ve risk primlerinin ne olduğunu, işçilerimizin maaşlarının en düşük değer olarak hangi değere ulaşacağını hep birlikte göreceğiz. İşçi maaşlarının yükselmesi bizi mutlu ederken, bir taraftan da yüzde 27 oranındaki vergi dilimlerimizin yıl sonunda yüzde 35’e ulaşacağı endişesiyle birlikte maaşların düşeceğini biz de hükümet yetkilileri de çok iyi biliyor. Bizim vergide yüzde 15 oranında sabitlenme teklifimiz var. Bunun yanında iş riski primleri, kadın çalışanların doğum ve ücretsiz izinlerinin eşitlenmesiyle ilgili tekliflerimiz var" dedi.

KAMU İŞÇİLERİNE BİRLİKTE SAHİP ÇIKALIM

Sendika Başkanı Kalyoncu, sözlerini şöyle tamamladı; "Bizim amacımız, Türk-İş’e bağlı iki önemli sendika olarak, kamu çerçeve protokolü imzalandıktan sonra ücret skalasındaki artışın ne olduğunu görerek sonrasında üniversite rektörlüğüyle, üyesi olduğu TÜİS arasındaki müzakerelerde ek protokol yapabilmek için buradan çağrı yapmaktır. Kamu Çerçeve Protokolünde belirtilecek ücretin düşük olacağı kanaatiyle sağlık emekçilerinin özlük haklarına sahip çıkılması için işveren kesimine çağrıda bulunarak bu konuda duyarlı hareket etmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Gelin hepimiz elimizi taşın altına koyalım siz de bize destek olun diyoruz. Refah payıyla işçilerimizin insanca yaşamalarının ve ekonomik özgürlüklerinin önünü birlikte açalım."

HÜKÜMETİN TEKLİFİ ÜLKE GERÇEKLERİYLE BAĞDAŞMIYOR

Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şubesi Başkanı Tarık Sayın ise, "Yaklaşık 1 aydır Türk-İş’in almış olduğu karar doğrultusunda eylemlerimiz devam etmektedir. Bir taraftan da bugün gelen en son rakamlara baktığımızda ülkedeki ekonomik gerçekliğin dışında bir ücret teklifinin önümüze konulduğunu görüyoruz. Biz işçi sendikaları olarak bu rakamları hiçbir şekilde kabul edemeyiz. Bugün ülkemizde yüzde 100’ün üzerinde enflasyon gerçeği önümüzde dururken, yüzde 24 oranındaki zam teklifinin ve diğer 6 aylık süreçte de enflasyon farkı uygulanacağı yönündeki beyanları gerçekçi ve kabul edilebilir bulmuyoruz. Bu teklif, çalışanları kısa vadede tatmin etse de uzun vadede fayda sağlamayacaktır" diye kaydetti.

24 TEMMUZ’DA OMÜ’DE EYLEM KARARI ALDIK

Tarık Sayın, "Samsun’da ve örgütlü olduğumuz tüm illerde, eylemsellik planımızı birlikte gerçekleştirme yönünde kararlı bir duruş sergiliyoruz. 24 Temmuz perşembe günü yine 19 Mayıs Üniversitesi’nde iki sendikamızın katılımlarıyla bir eylem gerçekleştireceğiz. Rektörlük önüne kadar yürüyerek açıklama yapacağız. “Biz yüzde 24’lük zam oranı için 7 aydır boşuna neden bekletildik?” şeklinde sahadan gelen tepkiler de var. İşçi arkadaşlarımız sonuna kadar haklıdır. Sonuç itibariyle gelinen noktada hükümetin de bu anlamda iyi niyetli yaklaştığı, sosyal haklarla ilgili de iyileştirmeler yapacağı konuşuluyor. Ne kadar konuşulsa da buradan çıkacak sonucun kesinlikle işçi kesimini memnun etmeyeceğini söyleyebilirim.

SONUÇ ALANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

Kamu Çerçeve Protokolü sonrasında işverenlerimizle ve TÜİS ile masaya oturacağız. Bu rakamlarla anlaşma sağlama imkânı yoktur. Gerekirse meclisimizi toplayarak grev kararı alacağız. Bu yaşamsal ücretlerin daha sağlıklı bir noktaya taşınabilmesi için mücadelemiz sonuç alana kadar devam edecektir" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Nazım Akpınar

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.