Samsun'da Sıfır Atık Başarısı: Kasetler Abajura Dönüştü
Paylaş

Samsun'da Sıfır Atık Başarısı: Kasetler Abajura Dönüştü

Ekleme: 19.04.2026 12:35 Güncelleme: 03.06.2026 18:08

Samsun'da İlkadım Belediyesi'nin "Sıfır Atık Projesi" ile kadın kursiyerler, eski müzik kasetlerini estetik tavan abajurlarına dönüştürerek ekonomiye kazandırdı.

Samsun'da İlkadım Belediyesi bünyesinde gerçekleştirilen "Sıfır Atık Projesi", eski eşyaların yaratıcı yöntemlerle yeniden kullanıma kazandırılmasına öncülük ediyor.

Samsun'un İlkadım ilçesinde, belediyenin "Sıfır Atık Projesi" kapsamında evlerindeki eski eşyaları ekonomiye kazandırmak isteyen kadınlar, müzik kasetlerini tavan abajuruna dönüştürdü. Yıldıray Çınar Eğitim Merkezi'nde verilen eğitimle altı aylık süreci tamamlayan kadın kursiyerler, evlerindeki atıl durumdaki eşyalardan sanatsal objeler üretmeyi başardı.

MÜZİK KASETLERİNDEN AYDINLATMAYA

Dekoratif el sanatları eğitmeni Hande Okuyucu, geçmişte kullanılan ve evinde atıl halde bulunan müzik kasetlerini değerlendirmek istedi. Okuyucu ile kadın kursiyerler, eski müzik kasetlerini abajur yaparak değerlendirdi. Hande Okuyucu, AA muhabirine, "Sıfır Atık Projesi" kapsamında evlerde atık olarak bulunan ve çöpe atılan materyalleri geri dönüşme kazandırmak için farklı ürünler yaptıklarını söyledi.

80'li ve 90'lı yıllarda kullanılan müzik kasetlerinden abajur yapmaya karar verdiklerini belirten Okuyucu, "Elimizde bulunan, atabileceğimiz her şeyi dönüştürüyoruz Sıfır Atık Projesi kapsamında. Ben abajuru çok seviyorum. Evimde çok sayıda kaset vardı. 'Bu kasetlerden neler yapabilirim?' diye düşünürken ışık sevdiğim için lamba olmasına karar verdim." dedi.

KASET BULMAKTA ZORLANIYORLAR

Elinde birçok kaset bulunduğunu ancak akrabalarından ve arkadaşlarından da temin ettiğini anlatan Okuyucu, "Yaklaşık 90 kaset buldum. Bu kasetleri birbirine yapıştırarak elektrik sistemi kurdum ve abajur haline getirdim. Sonrasında bunu gören insanlar, dernekler benden talep etmeye başladı ama kaset bulmakta zorlanıyoruz." diye konuştu.

Abajuru çocuğunun odasına asmayı düşündüğünü anlatan Okuyucu, "Erkek çocuğum var. Onun odasına asarım, güzel bir tasarım olur diye düşündüm." ifadesini kullandı.

Okuyucu, evinde çok sayıda kaset olanların bunları değerlendirebileceğine işaret ederek, "Günümüzde kasetçalar, teyp neredeyse kalmadı. Elinde kasetleri bulunan insanlar bunları atmak yerine kesinlikle değerlendirebilir. Gerçekten kullanım amaçlı yaptım ben de. Kendileri de yapıp kullanabilirler. Ben lamba olarak tasarladım ama daha farklı tasarımlar da olabilir. Tamamen kişinin zevkine bağlı bir dekoratif eşya olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

 

Anadolu Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.