Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şubesi, artan yaşam maliyetleri, düşük ücretler ve emeklilerin yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda bırakılmasına karşı yürüyüş eylemi yaptı.
Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın, “Çalışırken vergi, emekliyken yoksulluk istemiyoruz” sloganıyla hayat pahalılığına karşı tepkisini dile getirdi. Düzenlenen eylemde, emekçiler insanca yaşam ve adil ücret talebinde bulundu.
İŞÇİLER SLOGANLAR EŞLİĞİNDE YÜRÜDÜ
Eylem, Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan yürüyüşle start aldı. Tez-Koop-İş üyesi işçiler, sloganlar eşliğinde İstiklal Caddesi Süleymaniye Geçidi’ne kadar yürüyerek emekçilerin sesini Samsun sokaklarına taşıdı.
Yürüyüşe, Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) Samsun Milletvekili Dr. Murat Çan, CHP Meclis Üyesi Nazan Güneysu, CHP İlkadım İlçe Başkanı Av. Umut Alkaç, önceki dönem CHP İlkadım İlçe Başkanı Metin Telatar, Tez-Koop-İş Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın, Devrimci Emekliler Sendikası Samsun Şube Başkanı Arif Kutlu ve çok sayıda sendika üyesi katılarak destek verdi.

‘EMEĞİN YOK SAYILDIĞI DÜZEN DEĞİŞMELİDİR’
Tez-Koop-İş Samsun Şubesi Dönem Sözcüsü Burak Can , yaptığı açıklamada işçilerin ve emeklilerin giderek derinleşen ekonomik kriz altında ezildiğini vurgulayarak, “Bizler bu ülkenin üreten gücüyüz, alın teriyiz, emeğiz, çalışanız. Ama çalışırken vergiyle ezilen, emekli olunca yoksulluğa mahkûm edilen bir düzen dayatılıyor” ifadelerini kullandı.
Can, yapılan maaş artışlarının enflasyon karşısında eridiğini belirterek, “Aldığımız zam yüzde 12, açıklanan enflasyon yüzde 30,7. Bu bir zam değil, açık bir gasptır” sözleriyle hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi.

‘EMEKLİ MAAŞLARI ASGARİ ÜCRETE ÇIKARILMALI’
Can, “Emekli maaşları en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalı, gerçek enflasyon oranında zam yapılmalı, sağlıkta katkı payları kaldırılmalıdır” dedi. Ayrıca, “Emeklilere refah payı verilmesi, barınma ve ulaşım giderlerinde özel indirim sağlanması bir lütuf değil, yılların emeğinin karşılığıdır” diyerek hükümete çağrıda bulundu.
‘RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR’
Basın açıklamasında, kamu kurumlarının açıkladığı enflasyon verilerine de tepki gösterildi. Burak Can, “TUHİS’in açıkladığı rakamlar gerçek hayatla örtüşmüyor. TUHİS ev kirasını nereden ödüyorsa, biz de oradan ödemek istiyoruz” sözleriyle alkış aldı. Can, “Mutfakta yangın varken, masa başında hazırlanan istatistiklerle emekçinin aklıyla alay edilmemelidir” yorumunu da yaptı.

‘MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’
Eylem, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz, Yaşasın emek ve dayanışma” sloganlarıyla son buldu. Tez-Koop-İş Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın, açıklama sonrasında yaptığı değerlendirmede, “Emeğin hakkını savunmak, bu ülkenin geleceğini savunmaktır. Bugün alanlarda olan her işçi, her emekli onurun mücadelesini veriyor. Bu düzen değişene kadar mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.

Nazım Akpınar