Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne (OMÜ) bağlı Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir Ar-Ge firması tarafından geliştirilen ve 3 yaş üzeri çocuklar için tasarlanan 'Mobil Yürüme Robotu' (MYR KIDS), çocukların boyuna, kilosuna ve yürüme açılarına göre ayarlanabilir yapısıyla öne çıkıyor.
Bacak hareketlerini taklit ederek gerçekçi ve güvenli bir yürüyüş deneyimi sunan cihaz, egzersiz ve yürüyüş olmak üzere 2 farklı modda çalışıyor. Her eklem açısı, hızı ve destek kuvveti bağımsız olarak ayarlanabilen sistem sayesinde manuel terapilerde uygulanan eklem hareket açıklığı ve statik stabilizasyon egzersizleri de cihaz üzerinden yapılabiliyor.

5 YILLIK ÇALIŞMA
Ayrıca çocukların attığı adım sayısı, eklem hareket açıklıkları, destek kuvvetleri ve hız gibi veriler kayıt altına alınarak grafikleştiriliyor ve hekimlere sunuluyor. Sahip olduğu teknik özellikler ve mobil kullanım imkanı sayesinde robotik rehabilitasyon alanında dünyada bir ilk olan MYR KIDS, çocukların sadece hastane ortamında değil, günlük yaşam alanlarında da fizik tedavi alabilmeleri amacıyla geliştirildi. Projenin 5 yıllık bir çalışmayla ortaya çıktığını söyleyen Elektrik Elektronik Mühendisi Mert Emre Taşkın, "Yaptığımız araştırmalarda tıbbi cihazlarda dışa bağımlılığın çok fazla olduğunu, robotik cihazların da ulaşılabilirliğinin çok kısa olduğunu fark ettik. Bu amaçla Mobil Yürüme Robotu (MYR KIDS) projesinin ilk adımlarını attık. Mühendis arkadaşlarımız ile birlikte projelendirmesini yaptık. Ardından bir iş insanı ile birlikte firmamızı kurarak 4 yılın ardından projemizi tamamladık. Ve yakın zamanda da sertifikasyon sürecimizin tamamlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.
DÜNYADA BİR İLK
Mobil Yürüme Robotu’nun dünyada bir ilk olduğunu ifade eden Taşkın, "Cihazımızda egzersiz ve yürüyüş modu olarak 2 farklı modumuz var. Bu modlarda bağımsız olarak her eklemin açısını, hızını ve destek kuvvetini ayarlayabiliyoruz. Aynı zamanda manuel terapi sırasında yapılan hareket açıklığı ve statik stabilizasyon hareketlerini de cihaz üzerinde yapabiliyoruz. Aslında bu özelliklerle birlikte robotik cihazlar arasında dünyada bir ilk olacak. Aynı zamanda gelişim takibi yapabiliyoruz. Kişinin attığı adım sayısı, eklem hareket açıklıkları, destek kuvvetleri ve hızları gibi verileri grafikleştirerek doktorlara sunuyoruz ve doktorlara gelişim takibi yapabilmeyi sağlıyoruz. Mevcut cihazların tamamı koşu bandı üzerinde kullanılan ve aslında doğru yürüyüşü tam olarak veremeyen cihazlar. Biz olabildiğince doğru yürümeye yakın bir cihaz yapmaya çalıştık" dedi.
Demirören Haber Ajansı