Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nce (OMÜ) yürütülen proje kapsamında, omurga eğriliklerinin röntgen kullanılmadan tespit edilmesini sağlayacak yapay zekâ destekli yerli bir tıbbi tanı cihazı geliştirilecek. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından 4 milyon TL bütçeyle desteklenen bu yenilikçi proje sayesinde, özellikle gelişme çağındaki çocukların tanı süreçlerinde sıkça maruz kaldığı radyasyonun önüne geçilmesi hedefleniyor.
OMÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Kılıç, yürütücülüğünü üstlendiği "Skolyoz, Kifoz/Lordoz ve Omurga Deformitelerinin Erken Teşhisi ve Omurga Bölgesi Tanımlama İçin Yapay Zekâ Destekli Yerli Radyasyonsuz Tıbbi Tanı ve Erken Teşhis Cihazı" projesinin detaylarını paylaştı.
RÖNTGEN YERİNE YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ SİSTEM GELİŞTİRİYORUZ
Günümüzde omurga eğriliklerinin çok büyük oranda röntgen cihazlarıyla tespit edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Erdal Kılıç, bu durumun taşıdığı risklere dikkat çekti. Yerli ve milli bir alternatif üretmek için yola çıktıklarını belirten Kılıç, şu ifadeleri kullandı:
Direct quotes "Özellikle küçük çocuklarda röntgenin uzun süre ve sık kullanılması radyasyona maruz kalınmasına neden oluyor. Biz de röntgenden bağımsız, yerli ve milli bir ürün geliştirebilir miyiz düşüncesiyle bu projeyi hazırladık. Amacımız, hastaları gereksiz radyasyon maruziyetinden koruyacak alternatif bir tanı yöntemi geliştirmek"
OMURGANIN ÜÇ BOYUTLU MODELİ OLUŞTURULACAK
Geliştirilen ileri teknoloji sistemin çalışma prensibini anlatan Prof. Dr. Erdal Kılıç, hastanın omurga hattı üzerinde hareket ettirilecek özel bir donanım kullanacaklarını belirtti. Sistemin işleyişine dair teknik bilgileri aktaran Kılıç, şöyle konuştu:
Direct quotes "Spinal Mouse adını verdiğimiz cihazı kişinin omurgası üzerinde hareket ettireceğiz. Cihaz üzerindeki sensörlerden elde edilen veriler bilgisayara aktarılacak ve burada işlenerek omurganın üç boyutlu modeli oluşturulacak. Daha sonra omurga eğriliğini gösteren Cobb açısı hesaplanacak. Böylece kişinin omurga eğriliğinin derecesi radyasyon kullanılmadan tespit edilebilecek"
YAPAY ZEKÂ TEDAVİ SÜRECİNE DE REHBERLİK EDECEK
Projenin yalnızca bir teşhis mekanizmasıyla sınırlı kalmayacağını, tedavi aşamasında da hekimlere akıllı bir yol arkadaşı olacağını ifade eden Kılıç, sistemin tedaviye katkısını şu sözlerle özetledi:
Direct quotes "Yapay zekâ sistemi, elde edilen verileri değerlendirerek hastanın hangi tür korseyi kullanması gerektiği, korsenin günlük ne kadar süre takılacağı ve tedavi sürecinin ne kadar devam edeceği konusunda da öneriler sunacak. Böylece hekimlerin karar süreçlerine destek sağlayan akıllı bir sistem geliştirmiş olacağız"
4 MİLYON TL DESTEKLE İKİ YILDA TAMAMLANACAK
TÜSEB tarafından sağlanan 4 milyon TL'lik mali kaynakla yürütülen projenin yaklaşık iki yıl içerisinde tamamlanarak sağlık sektörünün kullanımına sunulması planlanıyor. Samsun akademisine büyük gurur yaşatan projenin bilimsel kadrosu hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Erdal Kılıç; Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Cengiz Tepe, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Emre Kural ve Dr. Araştırma Görevlisi Zinnet Duygu Akşehir'in projede görev aldığını, ayrıca iki lisans öğrencisinin de bu süreçte aktif olarak çalışacağını sözlerine ekledi.
İhlas Haber Ajansı



