Samsun'da bir zamanlar rol modeldi şimdi çaresiz

Samsun'da bir zamanlar rol modeldi şimdi çaresiz

Ekleme: 08.06.2026 07:30

Bafra'da, kendi işini kurup 8 yılda 380 kişiye istihdam sağlayan kendi markasını oluşturan tekstilci kadın girişimci, bir zamanlar siyasilerin örnek gösterdiği rol modeldi; yaşadığı sağlık sorunu ve talihsizlikler sonrası kapıya  kilidi vurdu, icralık oldu.

Samsun'un Bafra'da 2016 yılında faaliyete başlayan ilçe ekonomisi ve istihdamına büyük ölçüde katkı sağlayan Aysunzade Tekstil Sivil Savunma Sistemleri Limited Şirketi'nin sahibi Aysun Macit, 380 kadına sağladığı istihdam ve başarı hikayesi yazdı. Türkiye'de marka olmayı hedeflerken, kanser hastası olması sonrası olumsuzlukları ardı ardına yaşayan kadın girişimci, şimdi ise icralık ve çare arıyor. 

Samsun siyasilerin sık sık ziyaret ettiği, kadın girişimcilere rol model olarak gösterilen iş insanı girişimci Aysun Macit, tam markalaşma için Bafra OSB'de daha büyük bir fabrika kurup, istihdam sayısını iki misline çıkarmayı hedeflerken, başına gelmeyen kalmadı. Kanser olduğunu öğrenip tedavi sürecine  başlamasının yanı sıra, eşini de kaybetmesi gibi olumsuzluklar sonrası iş kaybı yaşayan Bafralı kadın girişimci, bir anda ekonomik krize girdi. 

ÜNLÜ MARKALARIN ÜRETİMİNİ YAPIYORDU

Fabrika ekonomisinin çıkmaza girmesi ve destek bulamaması nedeniyle 18 aydır üretim yapamayan ve fabrikasını kapatmak zorunda kalan Macit, ekonomik sıkıntıya girmeden önce askeriye, jandarma, çevik Kuvvet ve havacılık ünüformalarının yanı sıra Zara Benetton, Mudo LC Waikiki ve Defacto gibi özel firmalara da ürün tedariği yapıyordu. Üretim olmayınca, borçlarla boğuşmaya başlayan Macit, hem icralık oldu, hem de yüzlerce makinesi ve OSB'deki fabrikası atıl duruma geldi. 

SİYASİLERİN GÖZDESİ KADIN GİRİŞİMCİYDİ

AK Parti Samsun Milletvekili, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Çiğdem Karaaslan ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, tarafından Bafralı kadınlara rol model olarak gösterilen Aysunzade Tekstil Sivil Savunma Sistemleri Limited Şirketi, Bafra'da 2016 yılında başlayan hikayesini yarım  bırakmak zorunda kalırken, fabrikanın kapanması nedeniyle işi bırakmak zorunda kalan yüzlerce kadın işzi de işsiz kaldı. 

BÜYÜMEK İSTERKEN TALİSSİZLİKLER BİTİRDİ

İşletme sahibi Aysun Macit, "KOSGEB' den destek alarak 2016 yılında 7 makina 34 personel 150 metrekare alanda üretime başladık. Kontrollü büyümeyle birlikte 2023 yılında 380 kişi istihdam ederek ilçe ekonomisine katkı sağlamaya çalıştık. Katar, Sudan, Azerbaycan, Ukranya ve Rusya gibi ülkelere ihracat yaptık. Fabrika kapasitesini arttırmak ve daha çok insana iş vermek hedefi ile fabrikayı büyütme kararı aldık. 10 bin metre alan üzerine kurduğumuz fabrika inşaatının yüzde 98'ini tamamladık. 18 aydır üretim yapamadığımız için çeklerimizi ödeyemedik. Ticaretim tamamı ile bitti. Bir el atsalar benim müşterilerim döner. Çünkü  kaliteli hizmet veriyorduk" dedi.    

ŞİMDİ KİMSE BANA SAHİP ÇIKMIYOR

Çıkış bulabilmek için kapı kapı gezdiğini dile getiren İşletme Sahibi Aysun Macit, "İlçe Kaymakamımız Dr. Mustafa Altınpınar, Belediye Başkanımız Hamit Kılıç, Ticaret Odası Başkanı, Bafra OSB Başkanı ile çözüm bulmak için görüşme yaptım. Bir sonuç alamadım. Gittiğim her yer Ankara'yı adres gösterdi. Ankara'da da görüşmeler yaptım. Mehmet Muş, ilgileneceğini, gerekli görüşmeleri yapacağını söyledi. Ama bir sonuç alamadım. Ankara'da Bafra'yı adres göstererek çözümün Bafra'da olduğunu ilettiler. Sağa sola savruldum. 14'ü emanet olmak üzere 22 daire, iki dükkan ve iki araçla yatırım yaptım. Ama geldiğimiz nokta ortada. Kapıları aşındırdık sonuç çıkmadı. Devlet büyüklerimizden sadece çözüm noktasında bir yol gösterilmesini bekliyorum" diye konuştu.      

   

 

Zekai Anıl

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.