Samsun’da hurdayı teknolojiye dönüştürdüler
Paylaş

Samsun’da hurdayı teknolojiye dönüştürdüler

Samsun’un Çarşamba ilçesinde 5 öğrenci ve 2 öğretmen, hurda malzemelerden elektrikli araç yaptı. Aracın yapay zekâyla geliştirilmesi hedefleniyor.

Çarşamba’da bir kolejin AR-GE ekibinde görev yapan öğrenciler ile öğretmenleri, geri dönüşüm ve hurda malzemeleri kullanarak elektrikli araç üretti. Araca otonom park, şerit takip, telefonla kontrol ve sesli komut sistemlerinin eklenmesi planlanıyor.

Proje üzerindeki çalışmalar yaklaşık bir yıl önce öğrencilerin fikirleriyle başladı. Aracın yapımında kullanılacak malzemeler son iki ay içinde temin edildi. Okulun imkânları ve Çarşamba esnafının desteğiyle yürütülen uygulama aşamasında 5 öğrenci ve 2 öğretmen görev aldı.

PROJE ÖĞRENCİLERİN FİKRİYLE ORTAYA ÇIKTI

Özel okulun kurucusu Elektrik Mühendisi Muzaffer Batlıcancı, projenin geri dönüşüm malzemeleri kullanılarak hayata geçirildiğini söyledi. Batlıcancı, “Tamamen kendi imkânlarımızla, geri dönüşüm malzemelerini kullanarak, Çarşamba esnafının da yardımıyla projeyi hayata geçirdik” dedi.

Çalışmanın fikir aşamasında bütün öğrencilerin desteğinin bulunduğunu belirten Batlıcancı, yapım sürecinin belirlenen AR-GE ekibi tarafından yürütüldüğünü kaydetti. Batlıcancı, aracın geliştirme çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Bir sonraki aşamada araca yeni teknolojik donanımlar eklenmesi hedefleniyor.

FARLAR VE KORNA TABLETTEN KONTROL EDİLECEK

12. sınıf öğrencisi Recep Demir, aracın mevcut durumda ileri ve geri hareket edebildiğini söyledi. Araçta fren sisteminin de bulunduğunu belirten Demir, ilk olarak bir tablet yerleştirmeyi planladıklarını ifade etti.

Demir, farlar ile kornanın bu tablet üzerinden kontrol edilmesi için çalışma yapacaklarını açıkladı. Projenin sonraki aşamalarında şerit takip ve otomatik park özelliklerinin araca eklenmesi planlanıyor.

MOTOR GÜCÜ 5 KİLOVATA ÇIKARILACAK

9. sınıf öğrencisi Ömer Ensar Tokur, maliyeti mümkün olduğunca düşük tutmak için geri dönüşüm parçalarından yararlandıklarını belirtti. 11. sınıf öğrencisi Zehra Ecrin Altuntaş ise aracın teknik kapasitesini artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Araçta halen 1 kilovat gücünde motor bulunuyor. Öğrenciler, motor gücünü 5 kilovata çıkarmayı hedefliyor. Altuntaş, yeni donanımların araca eklenebilmesi ve projenin ileri seviyeye taşınabilmesi için destek beklediklerini ifade etti.

YAZILIM VE YAPAY ZEKÂ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Öğrenciler, öğretmenlerinin desteğiyle mekanik sistemlerin yanı sıra yazılım alanında da çalışmalar yürütüyor. Projenin tamamlanmasıyla aracın telefon üzerinden kontrol edilebilmesi amaçlanıyor. Aracın kendi kendine park etmesi ve şerit takibi yapması için gerekli sistemlerin geliştirilmesi planlanıyor. Sesli komutlarla yönlendirme ve yapay zekâ desteği de projenin sonraki aşamaları arasında yer alıyor.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.