Samsun'da Kömür Santrali Duvara Tosladı

Samsun'da Kömür Santrali Duvara Tosladı

Hazır

Giriş: 23.03.2020 15:38 Güncelleme: 30.05.2026 21:55
Çarşamba'nın Çınarlık Mahallesi'ne kurulacak olan piroliz (mangal-nargile kömürü) tesisine uygunluk veren bilirkişi raporunu, mahkeme yetersiz gördü. SAMÇEP Sözcüsü Özdağ, "Zehir santralları ile neleri kaybedeceğimiz bugün daha çok anlıyoruz" dedi.

Coronavirüsü nedeniyle bütün dünyanın karantina altında yaşadığını ve zor günlerden geçtiğine dikkat çeken Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Dönem Sözcüsü Mehmet Özdağ, "Çarşamba'nın Eğercili ve Çınarlık Mahalleleri'nde yapılması kararlaştırılan zehir santralları ile neleri kaybedeceğimizi böyle günlerde daha çok anlıyoruz. İki tesisi de kapattıracağız" dedi.

BİLİRKİŞİ RAPORU YETERSİZ

Özdağ, "Çınarlık Mahallesi'nde yapımına başlanan mangal-nargile kömürü ve elektrik enerjisi üretimi projesi ile ilgili olarak 'ÇED Gerekli Değildir' şeklindeki Valilik işleminin iptali isteği ile açılan davada 26 Kasım 2019 günü yapılan keşif sonucunda hazırlanan bilirkişi raporu, mahkemece yetersiz görülmüştür. C6 Group Karbon Üretim San. Tic. AŞ'nin Proje Dosyası'ndaki verilere göre ağır bir çevre tahribatı kaçınılmazdır. Sistemin çalışması için çok miktarda her türlü biyokütle yakıtının yakılması; hava ve toprak kirliliğinin yanı sıra içme, kullanma suyu ve yeraltı su kaynaklarında da kirliliğe neden olacağı gibi, Samsun, Ordu, Sinop, Çorum, Amasya ve Tokat gibi çevre illerdeki ormanlarda açma, kesme ve yıkıma neden olacağı bilinmektedir" diye konuştu.

ÇARŞAMBA OVASI KORUMA ALTINDA

SAMÇEP Sözcüsü Özdağ, şöyle konuştu; "5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile 2016/9620 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Çarşamba, bütün köy ve mahalleleriyle birlikte 'Büyük Ova Koruma Alanı' sayılmıştır. Eğercili ve Çınarlık Mahalleleri'nde zehir santralı kurulmaya çalışılırken, herhangi bir alternatif arazi araştırması yapılmamıştır. Bu husus Samsun İdare Mahkemesi kararı ile de sabittir. Eğercili ve Çınarlık zehir tesislerine ilişkin Samsun Valiliği işlemlerinin hiçbir hukuki ve idari geçerliliği kalmamıştır. Samsun Valiliği tarafından yapılan 'ÇED Gerekli Değildir' işleminin yasal dayanaktan yoksun olduğunu kanıtlamaktadır. Bilirkişi raporunun hiçbir hukuki ve ilmi geçerliliği kalmamıştır."

'ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR' RAPORU GERİ DÖNDÜ

Samsun Valiliği, Çarşamba Çınarlık Mahallesi'nde C6 Group tarafından yapımına başlanan mangal-nargile kömürü ve elektrik enerjisi üretimi projesine 'ÇED Gerekli Değildir' raporu verirken, açılan iptal davasında bilirkişi raporunun hazırladığı rapor mahkemece yetersiz görüldü. N. Alper CABBAR

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap