Samsunlu bilim insanı  Sarılar: Keşiflerimizi ABD, AB takip eder
Paylaş

Samsunlu bilim insanı  Sarılar: Keşiflerimizi ABD, AB takip eder

Ekleme: 26.11.2021 08:24 Güncelleme: 31.05.2026 21:30

Samsunlu Bilim İnsanı Matematikçi Kerim Sarılar, Milli ve ilmi keşiflerinin ABD ve AB'den takip edildiğini, 9 üniversitenin onay verdiği teoremlerinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul müfredatlarına koyması gerektiğini savundu. 

Yıllardır farklı çalışmalara imza atan ve teoremleri bazı üniversitelerde  akademik bilimsel görüş olarak sunulan Samsunlu Bilim İnsanı Matematikçi Kerim Sarılar, "Bu güne kadar eğitim ve yüksek teknolojide ülkemiz ABD ve AB ülkelerini takip ediyordu. En son milli ilmi keşif ve icadımız ile ilgili alanda artık eğitim ve yüksek teknolojide ABD ve AB ülkeleri bizi takip edecekler dedi.

Sarılar, "Milli ilmi keşif ve icatlarımızı gizlemeden üniversitelerimizin akademik bilimsel görüşlerine sunuyor, insanlığa ve Türk milletimize yararlı işler yapmaya çalışıyoruz.  Bu güne kadar dünyada bilinen elipsin çevre uzunluğu ve yay uzunluğu formülleri yaklaşık idi. İşte biz de Yüce Allah nasip etti, bu konu üzerinde çalıştık. Elipsin çevre uzunluğu ve yay uzunluğunu doğru olarak bulmuş bulunmaktayız. Altı adet teoremimizle ilgili yapmış bulunduğumuz müracaat neticesi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’nden Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fırat Yerlikaya bu konuda akedemik görüş verdi. Elipsin çevre ve yay uzunluklarını doğru olarak bulan teoremlerimizle uyduların yerinin daha net tespit edilmesine imkan sağlayacaktır" diye konuştu. 

CUMHURBAŞKANI'NA VE MEB'E YAZDIM UMUTLUYUM

Sarılar şöyle devam etti: "Milli ilmi keşiflerinizin okutulması yönünde ülkemizin dokuz ayrı üniversitesi akademik bilimsel görüş ve onay vermişti. Ancak bu güne kadar müfredatta yer almadı. Milli Eğitim Bakanlığı TTK Başkanlığının bize ulaşan resmi yazılarında; “Milli Eğitim Bakanlığının bilim alanında yapılan buluş ve icatları inceleyerek bunlara onay verme yetkisine sahip olmadıklarını ve MEB TTK Başkanlığının ilmi keşiflere ait teoremlerin orta dereceli okullarda okutulabilmesi için üniversitelerden alınacak akademik görüşlere ve teoremlerin hangi öğretim kademesine uygun olacağına dair bilimsel değerlendirmelere ihtiyaç duyulduğuna dair üniversitelerden alınacak değerlendirmeler” bizden talep edilmiştir. Üniversitelerin akademik bilimsel görüş ve onayları doğrultusunda müfredata eklenmesinde mevcut kitapların değişmesi gündeme geldiğinde kademeli bir geçiş yapılabilirdi. 2018 yılında milli ilmi keşiflerimizin okutulma gerekçesi olan yazılım uyumlu elipsin alan formülünün müfredattan çıkartılmasının eğitim sistemini teknik bir konu olarak bilgi yazılım çağının dışına ittiği, müfredata yeniden dâhil edilmemesi halinde 2023 ve sonraki yıllarda geri ülkelerinde gerisine düşeceğimiz Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığı'na yazılarımızla iletilmiştir". 

SİHA VE İHALARIN MERCEĞİNİ YAPABİLİRİZ

Bilim İnsanı Kerim Sarılar, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı'nın alanının Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri olmasının sevindirici olduğunu da ifade ederek, milli ilmi keşiflerinin okutulması açısından umutlandığını, elipsin alan formülünü tekrar müfredata dâhil edilerek bu hatalı işlemden dönüleceğini kaydetti. Sarılar bir de önemli keşfini anlattı: Milli ilmi keşiflerimizin kullanım alanları çok geniştir. İlmi keşiflerimizi yüksek teknolojiye uyguladığımızda ürünler sadece ülkemizde değil yurt dışına da ihraç edilecektir.  Sadece bir örnek vermek gerekirse sarılar dönencesine göre mikroskop merceği üreteceğiz, çelik kalıplarımız hazır. Ancak Karadeniz bölgesinde çalışır durumda bir tane cam döküm fırını bulunmamaktadır. Gelecekte bazıları yurt dışından ithal edilen İHA ve SİHA’ların merceklerini de sarılar dönencesine göre üretebiliriz".

 Samsunlu Bilim İnsanı Matematikçi Kerim Sarılar, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni A. Yener Cabbar'ı ziyaret ederek, milli ve ilmi keşiflerini anlattı. Sarılar, keşiflerin MEB müfredatına girmesini ve okullarda eğitim alanına girmesini beklediğini söyledi.  Zekeriya FIRAT

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.