Samsun’un Yakakent ilçesinde yaşayan girişimci Baş çifti, doğanın zarafetiyle ticari zekayı birleştirerek bölge ekonomisine yeni bir soluk getirdi. Yaklaşık 2,5 yıl önce hobi ve araştırma amacıyla başladıkları ak zambak üretiminde kısa sürede büyük bir başarı yakalayan çift, şimdi gözünü yurt dışı pazarına dikti.
Emekli hemşire Seyhan Koç Baş ve aktarlık yapan eşi Samet Baş, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) üzerinden aldıkları destekle üretim kapasitelerini katlayarak artırdı.
600 SOĞANDAN 8 BİN FİDEYE
Üretime ilk olarak 50 metrekarelik mütevazı bir alanda ve 600 anaç soğanla başlayan Baş ailesi, bitkinin doğru tekniklerle çoğaltılması üzerine yoğunlaştı. Doğru bakım ve iklim koşullarının birleşmesiyle fide sayısı kısa sürede 8 bin seviyesine ulaştı.
"HEDEFİMİZ 2 DÖNÜM VE İHRACAT"
Üretim sürecine başlamadan önce kapsamlı bir bilimsel araştırma yaptıklarını belirten Seyhan Koç Baş, gelecek planlarını şu sözlerle anlattı:
"Küçük bir alanda başladık ancak kısa sürede önemli bir çoğalma elde ettik. Önümüzdeki süreçte üretim alanımızı 2 dönüme çıkararak ihracata hazırlanıyoruz. Ak zambak, hem görselliği hem de kullanım alanlarıyla çok değerli bir bitki."
BÖLGE HALKIYLA BİRLİKTE BÜYÜYECEK
Aktar olması nedeniyle bitkilerin kullanım alanlarına hakim olan Samet Baş ise üretimi kademeli olarak büyütmeyi hedeflediklerini ifade etti. Sadece kendi üretimleriyle sınırlı kalmak istemediklerini vurgulayan Baş, bölge halkını da sürece dahil ederek Yakakent’i bir ak zambak üretim merkezi haline getirmeyi ve daha verimli bir model oluşturmayı planladıklarını söyledi.
Ak zambak soğanları, özellikle kozmetik, ilaç sanayi ve parfümeri sektöründe aranan bir hammadde olması nedeniyle yüksek ihracat potansiyeline sahip. Baş çiftinin bu girişimi, bölgedeki alternatif tarım uygulamaları için de örnek teşkil ediyor.
Anadolu Ajansı


