Oltan-Köleoğlu Enerji'nin Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesi'nde kurmayı planladığı Biyokütle Enerji Santrali'nde hummalı çalışma devam ediyor. Santral alanının çevresi 2 metrelik duvarlarla çevrildi. Samsun Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ve Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, santral şantiyesi önünde açıklama yaparak tepki gösterdi.
AVCI:MÜCADELE BÜYÜYECEK
Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Avcı, "6 ay önce tesis başladı. Belediye meclisinde yeni karar alınıyor. Çarşamba Belediyesi neden böyle birşeye göz yumdu. Biz bir inşaat yapsak, zabıta tepemize biner. 6 aydır burada inşaat yapılıyor, çalışmalara neden izin verildi? Türkiye'nin ve Samsun'un bu konuya sahip çıkması gerekiyor. Buraya herkesi getireceğiz. Gerekirse ölüm orucuna başlayacağız. Rantiyecilere burayı teslim etmeyeceğiz. Bu santral her canlıya zarar verecek. Cumhurbaşkanımıza çağrı yapıyorum, Tarım Bakanı buraya tesis yapılmayacağını açıklamıştı. Sözünün arkasında neden durmadı? Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'ı buraya getireceğiz "ifadelerini kullandı.

ÇEVRE KATLİAMI YAŞANACAK
Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Avcı, " Ülkemizin ve şehrimizin Allah vergisi iki büyük delta ovasından bir tanesi olan Çarşamba Ovası, binlerce köylü vatandaşımızın hem vatanı hem de geçim kaynağıdır. Önceki yıllarda sahipsiz görülen ovamıza tarımsal yatırımların dışında birçok kirlilik yaratacak enerji üretim tesisi yapılmak istenmiştir. Ovamızın ve köylülerimizin, şehrimizin ihtiyacı, kirlilik yaratacak tesis değil üretimi arttıracak yatırımlar ve devlet teşvikleridir. Bugün ovamıza yapılması düşünülen tesis, bir firma yararına enerji üretecek ve kirliliğini bizlere bırakacaktır. Tesis, orman ürünlerini, anızlarımızı, fındık züruflarını, hayvansal atıkları ve plastik atıklarını, araba lastiklerini, çöpleri yakarak enerji üretecek bir tesistir. Bu tesisin çalışması için gereken su Abdal Irmağı'ndan alınacak ve kirlenen su tekrar Abdal Irmağına kaynar halde verilecek, balıklar ve canlılar ölecektir. Abdal Irmağının kirlenen suyundan çeltik üretenler bu zehirli pirinci kime satacaklardır? "dedi.
ERGÜN:HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE
Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ise, "Bu vicdansızlıktır. Bu zamana kadar neden açıklama yapmadılar. Cezaevi duvarı çevrilen yerde ne yapılıyor. Yüzde 85 belediye başkanına destek verdi. Başkanlar ve milletvekilleri neden susuyor. Bu santral ve dünyadaki örneklerine baktığımızda, santralin yakınında yaşayan insanlarda kanser, hayvanlarda ve insanlarda kısırlık, düşük ve sakat doğumlar, kronik astım başta olmak üzere kamu sağlığını bozan, olumsuz etkileyen birçok hastalık türüne rastlanmaktadır. Firma, üreteceği her kilowatt için devletten 65 kuruş para kazanacak, kirlilik, hastalık, sorunlar yanımıza kar kalacaktır. Tesisin bacasından çıkacak gazlar, Samsun'un içme suyunu sağlayan Çakmak Barajı'na ve Tekkeköy'deki içme suyu arıtma tesisine zarar verecek sadece tarım değil, Samsun halkının sağlığı da tehlikeye girecektir "diye konuştu.
ERSOY:BURADA BİZ YAŞIYORUZ
Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy ise şunları kaydetti; " Biz bu oyunu, daha evvel Tekkeköy'de kurulan Mobil Santral'de yaşadık ve bozduk. Rant uğruna, köylümüzün ve hemşehrimizin sağlığını bozacak, çocuklarımızın geleceğini karartacak, hastalıklı bir nesil yaratacak, Samsun halkını içme suyundan mahrum bırakacak, yer altı sularını kirletecek bu tesise nasıl izin verilebilir? Bu tesise izin verenlerin ve 'zararı yoktur' diyenlerin hiçbirisi bu çevrede yaşamamaktadır. Bu tesise nasıl Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED)gerekli değildir kararı verdiler. Acaba kendileri burada yaşasa aynı kararı verebilirlermi?." Zekeriya FIRAT