Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na(KESK)bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) Samsun Şube Başkanı Aysel Ocak, yaptığı yazılı açıklama ile toplu sözleşme taleplerini kamuoyuna duyurdu. Ocak, grevli toplu sözleşmenin bir hak olduğunu vurguladı.
ÇÖZÜM İÇİN
ADIM ATILMALI
SES'in taleplerini gündeme taşıyan Ocak, "Performans, ek ödeme, taban, teşvik değil, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret istiyoruz. Bunun üzerine yapılan işin niteliği ve riski, eğitim durumu, hizmet yılı gibi kriterler eklenerek giydirilmiş ücretler belirlensin. Haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.Grevli toplu sözleşmeli, özgür pazarlık hakkı içeren sendika yasası çıkarılsın. Sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Fiili hizmet süresi (yıpranma payı) yıllık 90 gün üzerinden tam olarak tüm emekçilere ödensin ve geçmiş yılları da kapsasın. Sağlık alanında çalışan tüm emekçiler 'sağlık hizmetleri sınıfı'na alınsın. Üniversite hastanelerinde de çalışanlara tayin hakkı verilsin "ifadelerini kullandı.
SAĞLIKTA
ŞİDDETE KINAMA
Açıklamasında son 24 saatte Bafra, Rize, Ağrı ve Fatsa’dan sağlık emekçilerine yönelik şiddet haberleri aldıklarına dikkati çeken SES Şube Başkanı Aysel Ocak, "Sağlık emekçilerine yönelik şiddeti engellemenin birinci yolu toplumdan ve hizmet üreten emekçiden yana bir sistem inşa edilmesi ile mümkündür. Elbette bu gerçekleşinceye kadar şiddeti engellemek için caydırıcı yasal düzenlemeler alınmak zorundadır ve bunun da mücadelesini vermeye devam edeceğiz.
Buradan halka ve tüm işkolu emekçilerine çağrımızdır;
Demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile uygulandığı, herkesin sağlıkla yaşayacağı ve güvenli geleceği olan bir düzen kurmak mücadelesini yükseltelim. Sorunlarımızın kaynağı sistemdir. Birbirimize değil sistemi değiştirmeye yönelelim diyor ve Sağlıkta Şiddeti Kınıyoruz "ifadelerini kullandı.
Zekeriya Fırat