SGK Prim Borcu Taksitlendirmede Yeni Dönem 2026

SGK Prim Borcu Taksitlendirmede Yeni Dönem 2026

Hazır

Giriş: 04.02.2026 12:23 Güncelleme: 04.02.2026 12:23
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2026/7 sayılı genelge ile prim borcu taksitlendirmede teminat sınırını 250 bin TL'ye çıkardı ve ödeme kolaylıkları getirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim borçlarının yapılandırılması ve taksitlendirilmesi süreçlerinde köklü değişikliklere giderek 2026/7 sayılı yeni genelgeyi yayımladı. Özellikle mali zorluk yaşayan esnaf, çiftçi ve küçük işletme sahiplerini korumayı amaçlayan düzenleme ile borç tecilinde peşin ödeme şartı hafifletildi. Yeni takvim kapsamında borçların 36 aya kadar taksitlendirilmesi mümkün hale getirilirken, teminat gösterme yükümlülüğünde de borçlu lehine büyük bir artış yapıldı.

Düzenleme ile borçluların ticari faaliyetlerini sürdürebilmesi için yasal engellerin kaldırılması hedefleniyor.

TEMİNAT SINIRI 250 BİN LİRAYA ÇIKARILDI

Yeni genelgenin en dikkat çeken maddelerinden biri, teminat göstermeden taksitlendirme yapılabilen borç tutarının 5 kat artırılması oldu. Daha önce 50 bin TL olan teminat sınırı, yapılan güncelleme ile 250 bin TL’ye yükseltildi. Bu sayede, borcu 250 bin TL’nin altında kalan vatandaşlardan gayrimenkul rehni veya banka teminat mektubu gibi zorunlu belgeler talep edilmeyecek.

İLK 6 AY YARIM TAKSİT İMKANI

Ödeme kapasitesi başlangıçta sınırlı olan borçlular için "kademeli ödeme modeli" devreye alındı. Bu modelle borçlular, taksitlendirme sürecinin ilk 6 ayı boyunca belirlenen tutarın yarısını ödeyebilecek. Ayrıca, daha önce yüzde 10 olarak uygulanan peşin ödeme şartı da esnetilerek, borç kaç taksite bölünürse bölünsün peşinat tutarı sadece bir taksit miktarı ile sınırlandırıldı.

TAKSİT AKSATMA HAKKI ARTIRILDI

Ödeme güçlüğü çeken vatandaşlar için tolerans sınırları genişletildi. Bir takvim yılı içerisinde 3 olan taksit aksatma hakkı 4’e çıkarıldı. Yapılandırmanın bozulması için dördüncü kez gecikme yaşanması şartı getirilirken, geçmişte yapılandırması bozulanlara da borçlarını kapatmaları durumunda yeniden başvuru yapma hakkı tanındı.

BAĞ-KUR'LULARA "BORCU YOKTUR" KOLAYLIĞI

Özellikle 4/b statüsündeki esnaf ve tarım Bağ-Kur’luları için hayati önem taşıyan bir değişiklik yapıldı. Borçlarını taksitlendiren sigortalılar, ilk taksiti ödemeleri şartıyla "borcu yoktur" yazısı alabilecek. Bu imkan, esnafın ticari faaliyetlerini sürdürebilmesine ve resmi ihalelere katılabilmesine olanak sağlayacak.

Yeni düzenlemeden yararlanmak isteyen vatandaşların, en yakın SGK merkezine müracaat ederek belirlenen ilk taksit tutarını yatırmaları gerekiyor.

 

dunya.com

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap