Türkiye siyasetinde dengelerin hassas seyrettiği bir dönemde yayımlanan son anket, hem partiler arasındaki yakın yarışı hem de liderlerin artan beğeni oranlarını gözler önüne serdi.
Metropoll Araştırma tarafından 11–16 Mart 2026 tarihleri arasında 1186 kişiyle yapılan ankete göre, siyasi partiler arasındaki yarışta tablo büyük ölçüde başa baş görünüyor. Kararsızlar dağıtıldığında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yaklaşık yüzde 33 ile ilk sırada yer alırken, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) yüzde 32 ile hemen arkasından geliyor. Seçmenin yaklaşık dörtte birini ise kararsızlar, protesto oylar ve cevapsızlar oluşturuyor.
DEM VE MHP ARASINDAKİ DENGE
Diğer partilere bakıldığında, DEM Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yaklaşık yüzde 8 seviyesinde ölçülüyor. İYİ Parti yüzde 5 civarında kalırken; Yeniden Refah Partisi, Zafer Partisi, Anahtar Parti ve Saadet Partisi ise yaklaşık yüzde 3 bandında seyrediyor. Bu veriler, baraj ve ittifak hesaplarının önümüzdeki dönemde daha da kritik hale geleceğine işaret ediyor.
MANSUR YAVAŞ FARKLA ÖNDE
Lider beğeni oranlarında genel bir yükseliş trendi dikkat çekiyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yüzde 54 ile ilk sırada yer alırken, beğenisini geçen aya göre 6 puan artırmayı başardı. Onu takip eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 46’ya ulaşarak 8 puanlık bir artış kaydetti.
DİĞER İSİMLERDE SON DURUM
Ankette diğer siyasi figürlerin beğeni oranları da şu şekilde yansıdı:
-
Hakan Fidan: %45
-
Ekrem İmamoğlu: %44 (Geçen aya göre 5 puan artış)
-
Özgür Özel: %38 (5 puan artış)
-
Devlet Bahçeli: %35 (9 puanlık rekor yükseliş)
-
Müsavat Dervişoğlu: %25
YÜKSELİŞİN NEDENLERİ MERCEK ALTINDA
Uzmanlar, liderlerin beğeni oranlarındaki bu toplu yükselişi, son dönemdeki yoğun siyasi gündem ve liderlerin kitleleriyle kurduğu doğrudan iletişime bağlıyor. Özellikle Devlet Bahçeli ve Recep Tayyip Erdoğan'daki belirgin yükseliş, ittifak tabanındaki konsolidasyonun bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Kararsız seçmenin hala yüksek olması ise seçim sath-ı mailine girildiğinde dengelerin her an değişebileceğini kanıtlıyor.
mynet.com


