Soğan Kabuğu Ruj Oldu: Samsun'da Sıfır Atık Mucizesi
Paylaş

Soğan Kabuğu Ruj Oldu: Samsun'da Sıfır Atık Mucizesi

Ekleme: 31.03.2026 10:40 Güncelleme: 03.06.2026 18:06

Samsun İlkadım Halk Eğitim Merkezi, sıfır atık projesi kapsamında soğan kabuğundan ruj ve yenilebilir sim üretti. Çöpe gidecek atıklar doğal kozmetiğe dönüştü.

Samsun'da çevre bilincini artırmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, Halk Eğitim Merkezi öğretmen ve öğrencilerinin soğan kabuğundan ürettiği ruj ve yenilebilir simli kozmetik ürünleri damga vurdu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, sürdürülebilir hayat alışkanlıklarını teşvik etmek amacıyla düzenlenen programda, İlkadım Halk Eğitim Merkezi usta öğreticileri ve kursiyerlerinin "Sıfır Atık" kapsamında geliştirdiği ürünler tanıtıldı. Binlerce geri dönüşüm ürünü arasında en çok ilgiyi, tamamen doğal yollarla üretilen soğan kabuğu ruju, bayat ekmek sirkesi ve narenciye kabuğundan yapılan temizlik ürünleri gördü.

"HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI İLE TADINI GÜZELLEŞTİRDİK"

İlkadım Belediyesi Yıldıray Çınar Kültür Merkezi'nde ders veren usta öğretici Leyla Arslan, atık gıdaları ekonomiye kazandırdıklarını belirtti. Arslan, üretilen sıradışı ürünlerin detaylarını şu sözlerle anlattı:

"Soğan kabuğu ve tozunu kullanarak ruj yaptık. İçerisinde Hindistan cevizi yağı olduğu için tadı da oldukça güzel. Dudaklarda partikül bırakıyor ve tamamen doğal bir renk veriyor. Ayrıca soğan kabuğundan yenilebilir sim ve gıda boyası da ürettik. Bu boyalar hiçbir katkı maddesi içermiyor."

BALIK KILÇIĞINDAN YEM, EKMEKTEN SİRKE

Projenin kapsamının sadece kozmetikle sınırlı olmadığını vurgulayan Arslan, atık yağlardan su kirliliğini önlemek adına sabun ürettiklerini, balık kılçıklarını ise kümes hayvanlarının kemiklerini güçlendiren gıda yemine dönüştürdüklerini ifade etti. En çok dikkat çeken ürünlerden bir diğeri ise israfı önlemek amacıyla üretilen bayat ekmek sirkesi oldu.

VATANDAŞLARDAN TAM NOT ALDI

Soğan kabuğundan yapılan ruju deneyen vatandaşlardan Büşra Çeri, deneyiminden memnun kaldığını belirterek, "Doğal gıdalardan yapılan kozmetik ürünlerin kullanımı çok daha güven verici. Sağlık açısından da iyi olduğunu düşünüyorum. Ruj dudaklarıma güzel bir renk verdi, tadı da hiç kötü değil" dedi.

ÇEVRE DOSTU ÜRETİM MODELLERİ TANITILIYOR

Samsun genelinde yaygınlaştırılması hedeflenen bu geri dönüşüm modelleriyle, evsel atıkların çöpe gitmeden nasıl katma değerli ürünlere dönüşebileceği uygulamalı olarak gösteriliyor. Özellikle kimyasal içermeyen narenciye temizlik suları ve doğal gıda boyalarının ev ekonomisine katkı sağlaması hedefleniyor.

 

İhlas Haber Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.