Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Osman Arslan, vergi, SGK ve vergi dairelerince takip edilen bazı kamu alacakları için sağlanan tecil ve taksitlendirme imkânlarına dikkat çekti. Başvurular için son tarihin 31 Ağustos 2026 olduğu kaydedildi.
Vergi ve SGK borçlarının tek seferde ödenmesinde zorlanan vatandaş, mükellef ve işverenlere yönelik tecil ve taksitlendirme imkânlarının önemli bir kolaylık sağladığını belirten Osman Arslan, özellikle işletmeler açısından nakit akışının korunmasının önemine dikkat çekti.
Arslan, borçların uygun şartlar altında uzun vadeye yayılarak taksitler hâlinde ödenebilmesinin hem işletmelere hem de vatandaşlara ödeme kolaylığı sunduğunu ifade etti.
SADECE VERGİ BORÇLARI KAPSAMDA DEĞİL
Düzenlemenin yalnızca klasik vergi borçlarıyla sınırlı olmadığını vurgulayan SMMMO Başkanı Arslan, vergi dairelerince takip ve tahsil edilen farklı kamu alacaklarının da borcun niteliğine göre tecil ve taksitlendirme kapsamında değerlendirilebildiğini söyledi.
Bu kapsamda gelir ve kurumlar vergisi, gelir stopaj vergisi, KDV, damga vergisi, BSMV, MTV, trafik idari para cezaları, kapsamdaki KYK öğrenim ve katkı kredisi borçları, çeşitli idari para cezaları, vergi cezaları, gecikme faizi ve gecikme zamları için başvuru yapılabileceğini belirtti.
Osman Arslan, özellikle MTV, trafik cezaları ve vergi dairelerince takip edilen bazı KYK borçları bulunan vatandaşların da borç durumlarını kontrol etmeleri gerektiğini kaydetti.

VERGİ BORÇLARINDA FAİZ VE TEMİNAT AVANTAJI
Vergi dairelerince takip edilen kapsamdaki borçlarda önemli ödeme avantajları bulunduğunu belirten Arslan, tecil faizinin yıllık yüzde 39 yerine yüzde 29 olarak uygulandığını aktardı.
Ayrıca 10 milyon TL’ye kadar olan amme alacakları için teminat aranmadığını ifade eden Arslan, borçlunun mali durumuna göre borçların 36, 48 veya 72 eşit taksite kadar yapılandırılabildiğini söyledi. KDV ve BSMV borçlarında ise ödeme süresinin 12 eşit taksit olduğunu belirtti.
BAZI BORÇLAR KAPSAM DIŞINDA
Her borcun tecil ve taksitlendirme kapsamında olmadığını hatırlatan Osman Arslan, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile 2026 yılı gelir veya kurumlar vergisine mahsup edilecek geçici vergi ve bunlara bağlı bazı alacakların kapsam dışında bulunduğunu ifade etti. Bu nedenle başvuru öncesinde borcun türünün ve kapsamının dikkatle kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.
SGK BORÇLARINA DA TAKSİT İMKÂNI
SGK’ya olan bazı borçların da taksitlendirilebildiğini belirten Osman Arslan, bu kapsamda sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezaları, damga vergisi, eğitime katkı payı ve özel işlem vergisi gibi borçların değerlendirilebildiğini söyledi.
Arslan, 31 Ağustos 2026’ya kadar yapılacak başvurularda SGK borçlarının 36 aya kadar taksitlendirilebildiğini belirterek, bunun özellikle borçlarını peşin ödemekte zorlanan işverenler için önemli bir ödeme kolaylığı olduğunu dile getirdi.
SON GÜNE BIRAKMAYIN
Borcu bulunan vatandaş, mükellef ve işverenlere çağrıda bulunan Arslan, 31 Ağustos 2026 tarihinin gözden kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.
İşletmelerin mali müşavirleriyle birlikte borç durumlarını değerlendirmelerini tavsiye eden Arslan, uygun şartları taşıyanların başvurularını son güne bırakmadan tamamlamalarının önem taşıdığını söyledi.
Arslan, "Borçların tek seferde ödenmesi yerine uzun vadeli bir ödeme planına bağlanması, hem vatandaşlarımız hem de işletmelerimiz açısından önemli bir kolaylıktır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Yalçın KARATAŞ