Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, TBMM Genel Kurulu’nda Samsun’da kurulması planlanan Orta Karadeniz Serbest Bölgesi’ni değerlendirdi.
Mehmet Karaman, "OKSB doğru planlandığı ve yönetildiği takdirde önemli ekonomik fırsatlar doğuracaktır" dedi. Projenin kıyı alanında yapılacak olmasının özel hassasiyet gerektirdiğini belirterek, desteğin bazı şartlara bağlı olduğunu vurguladı.
Mehmet Karaman, "Artık Samsun sadece bedel ödeyen değil, kazanan, katma değer üreten ve refahını artıran bir şehir olmak zorundadır. Serbest Bölge bu hedefe hizmet ediyorsa anlamlıdır" dedi.
3 TEMEL ŞARTI PAYLAŞTI
Saadet Partisi Vekili Karaman, serbest bölge için üç temel şartın altını çizdi:
* Bu bölgede yapılacak tüm faaliyetlerde ÇED süreci eksiksiz işletilmelidir. Deniz kirliliği, hava kirliliği, ekosistem dengesi, afet riski ve iklim etkileri bilimsel raporlarla ortaya konmalıdır.
* Yerel yönetimler, üniversiteler, meslek odaları ve en önemlisi, bölge halkı bu sürecin gerçek paydaşı yapılmalıdır. Serbest Bölge masa başında değil Samsun'un ve bölgemizin ortak aklıyla yönetilmelidir.
* Kıyıların halkın kullanımına fiilen kapatılmasına yol açacak uygulamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Kıyı alanları yatırım yapılırken bile milletin ortak emaneti olarak korunmalıdır.
Mehmet Karaman, projeye yeni bir liman projesinin de dahil edilmesi gerektiğini ifade sözlerine ekledi.
Tufan İpek