Saadet Partisi(SP)Samsun İl Başkanı Temel Armutçu, Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak Prof.Dr. Melih Bulu'nun atanması sonrası başlayan tartışmaları yaptığı yazılı açıklama ile değerlendirdi. Armutçu, üniversitelerin rektörlerini seçmelerine olanak sağlayan yasal düzenlemenin vakit geçirilmeden hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Armutçu, daha önceki yasal düzenleme ile üniversitelerde en yüksek oyu alan 6 rektör adayının YÖK'e bildirildiğini, Cumhurbaşkanı'nında üç rektör adayı arasından atama yaptığını hatırlattı. 29 Ekim 2016'da yapılan yasal düzenleme ile devlet üniversitelerinde YÖK tarafından önerilecek üç isim arasından rektörün Cumhurbaşkanı'nca atanacağı hükmünün getirildiğine dikkati çeken Armutçu, "Mesele, burada Boğaziçi Üniversitesine Rektör olarak atanan Sayın Melih Bulu da değil. Sayın Melih Bulu'nun şahsı üzerinden, Cumhurbaşkanı tarafından yapılan Rektör atamalarına gösterilen tepkidir "dedi.
YANLIŞLIK DÜZELTİLMELİ
Armutçu, "Cumhurbaşkanlığı KHK'sı ile yapılan düzenlemeyle sadece Rektörler değil bir kurumun Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı, İl Müdürleri, İl Müftüleri hatta bir üst unvana terfi eden Müfettişler bile Sayın Cumhurbaşkanınca atanır hâle getirildi. Yanlışlık burada. Bakanlığı yönetme yetkisi verilen Bakanın, kendine bağlı olarak çalışan üst düzey yöneticileri atama yetkisinin olmaması. Sorun uygulamada değil, sistemde olduğu için Saadet Partisi olarak, Üniversite Rektörü'nün; üniversitenin öğretim görevlisi olan, en az 5 yıllık profesörlerin aday olabileceği, 4 yıl süreli (bir kişi aynı veya farklı üniversitede en fazla iki defa rektör olabilir) olmak üzere, üniversite öğretim görevlileri, üniversite personeli ve üniversite öğrencileri tarafından seçilmesine, en yüksek oyu alan adayın Rektör olarak atanmasına ve bu anlamda da ilgili yasalarda bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz "dedi. Zekeriya FIRAT